Hlavní obsah

Prodej počítačů loni poprvé po osmi letech vzrostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Celosvětový prodej osobních počítačů loni vzrostl o 2,7 procenta na 266,7 milionu kusů. Zaznamenal tak první růst od roku 2011, kdy se prodej zvýšil o 1,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila výzkumná společnost IDC.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

"Loňský rok byl ve světě počítačů bouřlivý, což vyústilo v působivý růst trhu, který nakonec ukončil sedm let poklesu v řadě," prohlásil analytik IDC Ryan Reith.

Jedničkou na trhu byla čínská společnost Lenovo. Prodala 64,8 milionu osobních počítačů a její podíl na trhu činil 24,3 procenta. Druhé místo s prodejem 62,9 milionu počítačů a tržním podílem 23,6 procenta patří americké společnosti HP. Třetí příčku má Dell Technologies, který prodal 46,5 milionu počítačů a jehož tržní podíl činil 17,5 procenta. Do první pětky patří ještě Apple s podílem na trhu 6,6 procenta a společnost Acer s tržním podílem 6,4 procenta.

O krok blíže kvantovému počítači? Čeští vědci testují materiály pro přenos signálu beze ztrát

Hardware

Podle konkurenční výzkumné společnosti Gartner loni prodej osobních počítačů vzrostl o 0,6 procenta na 261,2 milionu. Gartner nezapočítává do údajů o prodeji takzvané chromebooky, tedy notebooky s operačním systémem Chrome od Googlu, a iPady firmy Apple. Také podle údajů Gartneru prodej vzrostl poprvé od roku 2011.

Analytička společnosti Gartner Mikako Kitagawaová upozornila, že k růstu přispěla poptávka firem po počítačích s operačním systémem Windows 10. Další růst očekává Kitagawaová i letos, zejména kvůli ukončení podpory operačního systému Windows 7.

Také podle Gartneru byla jedničkou na trhu loni společnost Lenovo s podílem 24,1 procenta. I další příčky jsou shodné jako v případě IDC. Firmy se liší pouze v počtu prodaných kusů, poznamenal zpravodajský server MarketWatch.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám