Hlavní obsah

Procesory Ryzen vrátily AMD zpět do sedla. Chystá nové čipy

Novinky, lez

Před rokem, v březnu 2017, byl na trh uveden jeden z nejdůležitějších produktů AMD posledních let – první desktopový procesor řady Ryzen, který pomohl tomuto čipovému gigantu vrátit se zpět do sedla. Pokořit nadvládu společnosti Intel se ale ani po 12 měsících nepodařilo.

Foto: archív výrobce

Jeden z procesorů z rodiny AMD Ryzen

Článek

Loni v březnu se začal jako první prodávat špičkový Ryzen 7, který znamenal návrat AMD do high-endového segmentu. Do té doby neměl výrobce mezi špičkovými procesory žádného zástupce a plně zde dominovala konkurenční společnost Intel.

V dalších měsících postupně doplnily kompletní řadu desktopové procesory Ryzen 5 a 3, v létě potom byly uvedeny procesory Ryzen Threadripper určené pro nadšence a profesionály. Velkým krokem kupředu bylo rovněž uvedení procesorů Ryzen Mobile určených do notebooků a 2v1 zařízení, i v tomto případě šlo o výrazné vylepšení aktuální pozice AMD.

Ze zdatné konkurence téměř na dno

Pro lepší představu o tom, jak špatná situace před uvedením Ryzenů pro tuto společnost skutečně byla: v roce 2012 vzdorovalo AMD konkurenčnímu Intelu patrně nejlépe, ovládalo podle serveru Statista 29 % trhu a Intel zbylých 71 %.

V dalších letech se však situace dramaticky zhoršovala, koncem roku 2016 byl podíl AMD mezi stolními počítači a notebooky už jen 9 %. Opětovný růst nastartovaly až loni procesory Ryzen, kdy rok 2017 končilo AMD s podílem 12 %, celkově prodalo 11,5 miliónu procesorů.

Nárůst je to více než pozitivní, i když konkurenční společnost Intel se přílišného tlaku zatím obávat nemusí. Ta končila loňský rok se zbývajícími 88 %.

Várka nových procesorů

AMD nicméně v uvádění nových procesorů nepolevuje, a tak bude zajímavé sledovat, jak se podniku bude dařit letos. Z případného konkurenčního boje by totiž mohl nejvíce těžit zákazník, loni totiž Intel na nové čipy od AMD reagoval tak, že citelně zlevnil své stávající procesory.

Letos už AMD uvedlo novou řadu procesorů zvanou Raven Ridge, jde o čipy kombinující procesorová jádra Zen s integrovanou grafikou Vega. Ty se snaží dokázat, že i integrovaná grafika stačí na hraní ve Full HD rozlišení.

Zástupci podniku se navíc pochlubili, že již v dubnu přijde na trh 2. generace procesorů Ryzen, kterou později ve 2. čtvrtletí doplní procesory Ryzen PRO Mobile určené do profesionálních řad notebooků. Na přesné parametry si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám