Hlavní obsah

Přetaktovat se dá i počítač za pár stovek. Výkon tím dramaticky naroste

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taktování je relativně oblíbená kratochvíle zkušenějších uživatelů. Úpravou konkrétních parametrů totiž mohou vyždímat z procesorů, pamětí a grafických karet citelně vyšší výkon. A platí to tak trochu překvapivě i v případě těch nejlevnějších strojů, jak upozornil server Tom’s Hardware.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B

Článek

K taktování se zpravidla hodí dražší počítačové sestavy, u kterých výrobci nechávají drobné výkonnostní rezervy kvůli různé kvalitě jednotlivých čipů. Redaktoři serveru Tom’s Hardware se nicméně rozhodli přetaktovat miniaturní počítač Raspberry Pi 4, jehož pořizovací cena startuje pod hranicí jednoho tisíce korun.

A výsledek byl velmi překvapivý. Pouhým nahráním nového ovládacího softwaru (firmwaru) se podařilo zvýšit pracovní tempo integrovaného procesoru BCM2711 ze základních 1,5 GHz na 2 GHz. V praxi se tak chod celého stroje zrychlil zhruba o 30 %, což je rozhodně poznat.

Autoři testu nicméně zdůraznili, že procesor se při takto svižném pracovním tempu velmi přehříval. Koneckonců i bez přetaktování se jeho teplota v zatížení šplhá nad hranici 80 °C. Pro bezproblémový chod přetaktovaného stroje je tak potřeba Raspberry Pi 4 vybavit ještě dodatečným chladičem. Stačí přitom nějaký obyčejný pasiv s větráčkem v ceně 200 Kč. S ohledem na celkový nárůst výkonu se tato investice rozhodně vyplatí.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B

Měří se s klasickými PC

Čtyřka patří k těm nejmenším a nejlevnějším počítačům na světě, kvůli co největšímu snížení nákladů se dokonce prodává bez počítačové skříně. Navzdory příznivé cenovce se však může podle výrobce měřit s klasickými stolními sestavami. Nepočítejte samozřejmě, že byste mohli na tomto levném stroji hrát moderní hry, nicméně na kancelářskou práci a multimédia má síly více než dost.

Raspberry Pi 4 Model B zvládne například obsluhovat hned dva připojené monitory s rozlišením 4K najednou. O tom si předchozí generace tohoto unikátního počítače mohly nechat jen zdát. Kromě procesoru Broadcom BCM2711 dostal stroj do vínku grafické jádro VideoCore IV, gigabitový ethernet či USB 3.0.

Na výběr jsou tři různá provedení, která se od sebe liší především kapacitou operační paměti. Základní model za 35 dolarů (780 Kč) nabídne 1 GB operační paměti, 2GB verze vyjde na 45 dolarů (1000 Kč) a konečně 4GB na 55 dolarů, tedy v přepočtu na 1230 Kč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám