Hlavní obsah

Potřetí a nejlépe? AMD láká na novou generaci procesorů Ryzen

Novinky, lez

V pořadí již třetí generaci procesorů Ryzen představila společnost AMD. Očekávání od těchto čipů, které nesou symbolicky číselné označení 3000, jsou vysoká. Právě modelová řada Ryzen totiž vrátila společnost AMD opět na výsluní.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Nové procesory jsou velmi zajímavé především konstrukčně. Každý čip totiž bude složen z více čipletů, tedy menších křemíkových kousků, které budou zhotoveny 7nm výrobním procesem. Díky tomu by novinky měly nabídnout solidní dávku výkonu při zachování nízké spotřeby.

Potřeba nebude ani kdovíjak výkonné chlazení, procesory třítisícové řady by se tedy měly hodit k nasazení i do tichých sestav.

Na parametry konkrétních modelů si budeme muset ještě počkat, už nyní je nicméně zřejmé, že základem bude architektura Zen 2 a že čipy budou určené pro socket AM4. Tím je víceméně dáno, že desky pro tyto procesory budou podporovat dvoukanálový řadič DDR4 či PCI Express x16 pro GPU. Samozřejmostí bude standard PCI Express 4.0, který budou moci využít i ty nejrychlejší SSD jednotky. Podpora nových čipů se pravděpodobně bude řešit pouhou aktualizací biosu.

Počítá se s tím, že nové Ryzeny by měly nabídnout až osm jader. Stejně jako u minulých dvou generací budou jednotlivé modely rozděleny do několika výkonnostních tříd. Na své si tedy přijdou fanoušci extrémně výkonných strojů, stejně jako příznivci cenově dostupných sestav. Bližší informace bychom se měli dozvědět zhruba v polovině roku, na kdy je naplánována premiéra.

AMD zpátky v sedle

Sluší se připomenout, že právě procesory Ryzen vrátily společnost AMD do sedla. Až do představení špičkového modelu Ryzen 7 předloni v březnu totiž podnik neměl mezi špičkovými čipy žádného zástupce a plně zde dominovala konkurenční společnost Intel.

V dalších měsících postupně doplnily kompletní řadu desktopové procesory Ryzen 5 a 3, v létě potom byly uvedeny procesory Ryzen Threadripper určené pro nadšence a profesionály. Velkým krokem kupředu bylo rovněž uvedení procesorů Ryzen Mobile určených do notebooků a 2v1 zařízení, i v tomto případě šlo o výrazné vylepšení aktuální pozice AMD.

Díky procesorům Ryzen získala společnost AMD citelně vyšší podíl trhu. Pro lepší představu o tom, jak špatná situace před uvedením Ryzenů pro tuto společnost skutečně byla: v roce 2012 vzdorovalo AMD konkurenčnímu Intelu patrně nejlépe, ovládalo podle serveru Statista 29 % trhu a Intel zbylých 71 %.

Intel se zatím obávat nemusí

V dalších letech se však situace dramaticky zhoršovala, koncem roku 2016 byl podíl AMD mezi stolními počítači a notebooky už jen 9 %. Opětovný růst nastartovaly až předloni procesory Ryzen, kdy rok 2017 končilo AMD s podílem 12 %, celkově prodalo 11,5 milionu procesorů.

Nárůst je to více než pozitivní, i když konkurenční společnost Intel se přílišného tlaku zatím obávat nemusí. Ta končila předloňský rok se zbývajícími 88 %.

Může se vám hodit na Zboží:

Reklama

Výběr článků

Načítám