Hlavní obsah

Počítač za pár stovek předělal nadšenec na nerozbitný notebook

Novinky, mif

Nevadí mu voda, pády, a dokonce ani velmi nešetrné zacházení. Miniaturní notebook, jehož základem je levný počítač Raspberry Pi 4, vypadá opravdu netradičně. Jeho tvůrce s nadsázkou tvrdí, že je to stroj, který by přežil i konec světa.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 jako notebook.

Článek

Raspberry Pi 4 je miniaturní počítač, který se v obchodech prodává za méně než dva tisíce korun. Aby výrobce mohl srazit cenu co nejvíce, prodává sestavu dokonce bez jakékoliv počítačové skříně. Tu si buď uživatel musí dokoupit zvlášť, nebo může PC používat bez ní.

Miniaturní počítač Raspberry Pi 4 nahradí i stolní PC. Stojí 1200 Kč

Hardware

A právě toho se pokusil využít bastlíř Jay Doscher. Ten umístil miniaturní PC do vodotěsného kufru, a navíc jej vybavil sedmipalcovou dotykovou obrazovkou, baterií a plnohodnotnou klávesnicí. Díky tomu se z něj stal nefalšovaný notebook, který si toho v praxi nechá líbit opravdu hodně.

Celou řadu dílů si nicméně nadšenec musel vyrobit sám, vytiskl je na 3D tiskárně. Výsledek vypadá velmi povedeně, má v podstatě jen jedinou vadu – tento unikátní stroj si nikdo nemůže koupit, Doscher jej prodat nehodlá. Teoreticky si ale přístroj může kdokoliv vytvořit sám doma.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 jako notebook.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 jako notebook.

Raspberry Pi 4 Model B nabízí vyšší výkon než předchůdce. To je zásluha především procesoru Broadcom BCM2711, jehož čtyři jádra udávají pod operačním systémem Linux pracovní tempo při rychlosti 1,5 GHz. Do vínku dostala sestava dále grafické jádro VideoCore IV, gigabitový ethernet či USB 3.0.

Nepočítejte samozřejmě, že byste mohli na tomto levném stroji hrát moderní hry, nicméně na kancelářskou práci a multimédia má síly více než dost. Raspberry Pi 4 Model B zvládne například obsluhovat hned dva připojené monitory s rozlišením 4K najednou. O tom si předchozí generace tohoto unikátního počítače mohly nechat jen zdát.

Pokud se bavíme o samotném počítači a nikoliv podomácku navrženém notebooku, na výběr jsou tři různá provedení, která se od sebe liší především kapacitou operační paměti. Základní model za 1170 Kč nabídne 1 GB operační paměti, 2GB verze vyjde na 1470 a konečně 4GB na 1830 Kč.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám