Hlavní obsah

Po prohrané bitvě o média budoucnosti začne Toshiba vyrábět Blu-ray zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský výrobce elektroniky Toshiba se po prohrané bitvě o nový formát videa s vysokým rozlišením obrazu připojí ke konkurenční asociaci disků s technologií Blu-ray (BDA) a bude vyrábět produkty s touto technologií. Toshiba původně podporovala konkurenční videotechnologii s vysokým rozlišením obrazu HD-DVD. V loňském roce však bitvu o vítězství formátu prohrála a vzdala se dalšího vývoje produktů s touto technologií.

Článek

Analytici spekulovali, že Toshiba by mohla začít vyvíjet nový, propracovanější technologický postup. Ta však naopak uvedla, že plánuje představit vlastní produkty, jako přehrávače a osobní počítače, s technologií Blu-ray. "Ve světle posledního růstu digitálních přístrojů podporujících formát Blu-ray, a vzhledem k poptávce od zákazníků i obchodníků, se Toshiba rozhodla připojit k BDA," uvádí se v prohlášení.

Technologii Blue-ray, kterou propagují hlavně koncerny Sony a Panasonic, se podařilo prosadit převážně díky podpoře velkých hollywoodských filmových studií. Toshiba v loňském fiskálním roce do konce března 2009 utrpěla rekordní ztrátu 344 miliard jenů (64,3 miliardy Kč).

Případné ignorování zájmu o Blu-ray by mohlo firmě způsobit další ztráty. Kromě produktů pro domácí zábavu firma vyrábí také osobní počítače, ve kterých čtecí a záznamovou mechaniku DVD pomalu vytlačuje mechanika Blu-ray. Pokud by laptopy Toshiby neměly tuto mechaniku, mohli by zákazníci dávat přednost laptopům jiných výrobců, kteří ji používají, napsala agentura AP.

Jádrem technologie Blu-ray je modrý laser, který má kratší vlnovou délku než ten červený, užívaný u běžných DVD. Umožňuje ukládat data na discích ve větší hustotě, a tím i ve větším rozlišení. Nabízí tak ostřejší a jasnější obraz i zvuk než dosavadní technologie, vyšší kapacitu disků, a to až pětkrát více obrazových detailů než běžný disk DVD, a plně prostorový zvuk. 

Blu-ray filmy i na PC
Počítač může být při troše snahy multimediálním centrem domácnosti, které bude spojeno s HD televizí, případně moderním plochým displejem. Pokud chceme, aby fungoval jako přehrávač Blu-ray filmů, nesmíme zapomenout na několik věcí. Předně musí být osazen grafickou kartou s podporou HDCP formátu (formát vyvinutý k ochraně digitálního obsahu proti kopírování) nebo rovnou s HDMI výstupem. Je také vhodné, aby grafika podporovala takzvanou HD akceleraci. Tím uleví procesoru, který nebude při přehrávání filmů ve vysokém rozlišení tolik zatížen. Hlavně starší méně výkonné čipy by byly těmito velkými datovými toky zahlceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám