Hlavní obsah

Panasonic uvádí nejrychlejší Blu-ray disk na světě

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Panasonic oznámila, že se jí podařilo vyvinout první disk formátu Blu-ray (typu BD-R) s šestinásobnou rychlostí zápisu. Nové disky budou uvedeny na japonský trh ještě letos v červenci a nabídnou kapacitu 25 a 50GB.

Článek

Jako první na světě představil Panasonic v roce 2004 jednorychlostní dvouvrstvý disk BD-RE. V roce 2006 následovaly dvourychlostní disky BD-R/RE a v roce 2007 disky čtyřrychlostní BD-R.

Nyní Panasonic uvádí na trh první šestirychlostní disk, který reaguje na silnou poptávku po vysokokapacitních discích s vysokou rychlostí zápisu. Tyto nové disky nabízejí maximální přenosovou rychlost 216 Mbps, která je o plných 20 % vyšší než u šestnáctirychlostních disků DVD-R.

Vysoká přenosová rychlost společně s velkou kapacitou záznamu zajistí těmto diskům širokou škálu využití od ukládání HD videa až po zálohování dat nejrozmanitějšího obsahu. Nové disky také nabízejí při jakékoli rychlosti zápisu (1x - 6x) dostatečnou výkonovou rezervu a umožňují tak pořizovat vysoce kvalitní nahrávky i při kolísání výkonu laseru.

Nová technologie bude představena již na konci roku

Panasonic vyvinul novou technologii, která přispívá k přesnějšímu vyvážení samotného disku společně s preciznějším provedením záznamové vrstvy. Díky těmto vlastnostem dokáže laserový paprsek snadněji zaostřit na požadovanou pozici při čtení a zápisu dat, kdy se disk otáčí šestinásobnou rychlostí.

Disky jsou také pokryty odolnou vrstvou proti poškrábání a znečištění (Pro Hard Coating). Panasonic ČR uvede tyto nové BR disky na český trh na konci roku 2008. Jejich cena ještě nebyla stanovena.

Reklama

Související témata:

Související články

Plextor má nová Blu-ray/HD DVD komba

V první polovině února vyrukoval Plextor s novými kombo mechanikami pro čtení a zápis na DVD nové generace. Zařízením nechybí ani podpora stávajících...

Výběr článků

Načítám