Hlavní obsah

Optware chce prodávat 30 GB holografickou kartu za dolar

Vývojář holografických zálohovacích systémů Optware plánuje koncem roku prodávat médium s kapacitou 30 GB. Rozměry této holografické karty s cenou jednoho dolaru (asi 20 kč) jsou totožné s velikostí kreditky.

Článek

Holographic Versatile Card (HVC) s kapacitou 30 GB přečte pouze speciální holografická mašinka. Podle deníku Nikkei Electronics by měly být její rozměry podobné jako nabývá externí pevný disk.

Nejasné zatím zůstávají ceny čtecího a pokročilejšího záznamového zařízení. Optware chce cenu čtecího zařízení dostat koncem roku pod 20 000 dolarů ( zhruba 400 000 Kč). Vyspělejší systém, který umí na holodisky i zapisovat, by měl stát pětkrát tolik.

Celá rodina produktů HVC by se měla objevit na trhu v prosinci poté, co budou schváleny standardizační organizací Ecma International.

Holografická technologie, s níž pracuje Optware, čte a zapisuje do útrob média. Systém pracuje pouze s jednou čočkou. Data jsou zapisována jak v horizontálním, tak vertikálním směru. Při záznamu nebo čtení umí mechanika také pohybovat samotným médiem.

Podle Optware není vyloučeno, že se v blízké budoucnosti velikost holografického nosiče ještě zmenší. "Technicky je možné rozměry média redukovat na velikost paměťové karty," uvedli zástupci firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám