Hlavní obsah

Co bude po iPhonech 13? Další várka novinek od Applu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

V americkém Cupertinu se konala v pondělí večer středoevropského času již druhá podzimní tiskovka společnosti Apple. Americký počítačový gigant na ní odhalil další produkty pro předvánoční sezónu – vše se točilo okolo hudby a počítačů Mac. Novinky sledovaly celou slavnostní akci v on-line reportáži.

Záznam: Apple odhaluje novinky pro předvánoční sezónuVideo: Apple.com

 
Článek

19:50 – Žádná další novinka odhalena nebude. Tisková konference je u konce, děkujeme za pozornost.

19:48 – Loňský MacBook Pro s 13palcovým displejem a TouchBarem zůstává i nadále v nabídce. Obě novinky jej tedy nemají nahradit, ale koexistovat s ním.

19:46 – Celá konstrukce MacBooku Pro je vyrobena ze 100% recyklovaného hliníku.

19:45 – Menší MacBook Pro dovede přehrávat video po dobu až 17 hodin, větší po dobu až 21 hodin.

19:43 – Lidé si budou moci vybrat u obou laptopů, zda budou chtít čip Apple M1 Pro či Apple M1 Max. Apple tvrdí, že ať už padne volba na kterýkoliv, získají dramaticky vyšší výkon než v případě konkurenčního čipu Intel Core i7.

Foto: archív tvůrců

Nový MacBook Pro (2021)

19:40 – Oba MacBooky Pro mají po vzoru iPhonů výřez v displeji, v horní části je ostrůvek s čelní kamerou.

19:39 – Apple vrací také do hry konektory, které byly v minulosti k dispozici pouze prostřednictvím dokovací stanice. Řeč je například o HDMI portu, laptop navíc disponuje čtečkou SD karet.

19:38 – Zamáčknout slzu budou muset všichni, kteří si oblíbili TouchBar – druhý dotykový displej, který se ukrýval nad klávesnicí. Apple jej nahradil obyčejnými multimediálními tlačítky.

19:37 – Apple zanevřel na USB-C nabíječku, vrátil do hry svůj MagSafe konektor, který se „utrhne“ vždy, když o notebook zavadíte. Nehrozí tedy, že byste notebook strhli nešikovně ze stolu. Právě po návratu tohoto populárního řešení v minulosti uživatelé často volali.

Foto: archív tvůrců

Nový MacBook Pro (2021)

19:35 – MacBook Pro bude k mání ve dvou velikostech, s 16,2 a 14,2palcovým displejem. Obrazovka má v obou případech menší rámečky, takže na proporcích zařízení se nárůst obrazové plochy nijak dramaticky nepodepsal.

19:34 – Apple nový MacBook Pro zcela předělal. Je to velké překvapení, neboť už loni byl představen nový model s čipem Apple M1.

19:33 – Nyní se konečně dostáváme k tomu, v jakých strojích nové čipy nalezneme. Jako první bude řeč o novém Macu Pro. 

19:30 – Obě procesorové novinky opět staví na architektuře ARM, která se se v současnosti používá hlavně v mobilních telefonech a tabletech.

19:29 – Čip Apple M1 mohl být napojen maximálně na 16 GB operační paměti, novinky posouvají tuto hranici podstatně dál. Apple M1 Pro zvládne až 32 GB paměti a M1 Max až 64 GB.

Foto: archív tvůrců

Apple M1 Max

Foto: archív tvůrců

Apple M1 Pro

19:25 – Je nutné podotknout, že Apple ve svých grafech neporovnává absolutní výkon, ale výkon přepočítaný na watt. To je velmi chytré, protože čipy s logem nakousnutého jablka jsou energeticky opravdu velmi úsporné. V praxi to ale může znamenat, že některé čipy konkurence budou ještě výkonnější, akorát spotřebují více energie.

19:24 – Už v loňském roce se Apple chlubil, že je čip M1 tím nejvýkonnějším na trhu osobních počítačů. A testy z reálné praxe skutečně ukázaly, že jde o extrémně úsporný čip s pořádnou dávkou výkonu, který se může měřit s citelně dražšími čipy. Obě novinky ale mají posunout výkon ještě výše. V porovnání s čipem Apple M1 mají být obě novinky až 1,7krát výkonnější. Grafický výkon dokonce až sedmkrát.

19:22 – Procesory s logem nakousnutého jablka budou hned dva – Apple M1 Pro a Apple M1 Max.

19:20 – Nyní bude řeč o počítačích. Apple odhaluje nástupce čipu M1, který se zabydlel v počítačích s logem nakousnutého jablka v loňském roce. 

Foto: archív tvůrců

Porovnání velikosti Apple M1 a nových čipů.

19:18 – Apple AirPods nabízí „ladění zvuku v reálném čase“, podobně jako model pro náročné Apple AirPods Pro.

19:16 – Sluchátka nově podporují vedle bezdrátového nabíjení i MagSafe, tedy bezdrátovou nabíječku přímo od Applu, která slouží i k nabíjení iPhonů.

19:15 – Apple AirPods nabízí zvýšenou odolnost proti potu a vodě.

Foto: archív tvůrců

AirPods (2021)

19:14 – Apple slibuje až šest hodin poslechu na jedno nabití. Plně nabité pouzdro přitom stačí na to, aby se sluchátka dobila čtyřikrát. Pět minut nabíjení stačí na to, abyste používali sluchátka další hodinku.

19:13 – Zástupci Applu se rychle přesouvají k další novince – bezdrátovým špuntům AirPods třetí generace.  

19:12 – Barvy jsou skutečně jedinou změnou u HomePodu mini. Příznivá cena 99 dolarů by měla zůstat. V Česku nicméně Applu oficiálně HomePod nenabízí, prodejci jej do tuzemska dovážejí na vlastní pěst.

19:10 – HomePod mini bude nově nabízen v dalších třech barevných variantách. Kromě černé a bílé bude k dispozici také modrá, oranžová a žlutá.

19:07 – Jako první se bude mluvit o chytrých reproduktorech. Na řadě je HomePod mini! 

Foto: archív tvůrců

HomePod mini (2021)

19:06 – Apple Music nabídne nový plán zvaný Voice, hudbu totiž budete vyhledávat hlasovými povely prostřednictvím virtuální asistentky Siri. V Česku se ale minimálně v první vlně s dostupností nepočítá.

19:04 – Cook připomněl, že všechna zařízení Applu mají skvělou kvalitu zvuku. Nemluvil přitom pouze o sluchátkách s logem nakousnutého jablka, ale také o počítačích Mac.

19:03 – Úvodního slova se již tradičně ujal šéf Applu Tim Cook. A rovnou prozradil, že dnešní akce se bude točit okolo „hudby a maců“.

Foto: Brooks Kraft/apple, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

19:01 – Akce začala velmi stylově – v garáži, kde vlastně celý příběh Applu započal.

19:00 – Apple je již tradičně přesný jako hodinky, slavnostní akce odstartovala přesně úderem 19. hodiny středoevropského času. S ohledem na pandemii koronaviru na akci nebudou přítomni žádní návštěvníci ani novináři, místo toho bude americký počítačový gigant celou slavnostní akci streamovat on-line.

Co bude k vidění?

Z neutrální pozvánky se ale nedá příliš odhadnout, o čem se vlastně bude mluvit. Zachycuje logo Applu složené ze světelných paprsků modré a bílé barvy.

Foto: repro Apple

Pozvánka na tiskovku společnosti Apple

Záplava novinek od Applu. Odhaleny byly iPhony, iPady i Apple Watch

Internet a PC

Vzhledem k tomu, co bylo k vidění na zářijové akci, lze předpokládat, že příští týden budou hrát prim počítače. Americký počítačový gigant se totiž již loni zavázal, že všechny své počítače postupně přesedlá na čipy z vlastní produkce. Už loni se ukázaly první stroje s procesory Apple M1.

Představit by se mohla také nová sluchátka či reproduktory s logem nakousnutého jablka.

Na zářijové akci si premiéru odbyly čtyři chytré telefony iPhone s číslovkou 13 v názvu, dva iPady a chytré hodinky Apple Watch Series 7. [celá zpráva]

Představení nových iPhonů 13 Pro a 13 Pro MaxVideo: archív výrobce

Představení nových iPhonů 13 a 13 miniVideo: archív výrobce

Chytré hodinky Apple Watch Series 7Video: archív výrobce

Představení nového iPadu miniVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Levné iPhony 13 zmizely z obchodů

Nový iPhone 13 Pro i jeho větší bratříček 13 Pro Max jsou beznadějně vyprodané již od konce září – lidé je skoupili prakticky hned, jak se objevily na pultech...

Výběr článků

Načítám