Hlavní obsah

Odbyt počítačů vzrostl. Poprvé po šesti letech

Odbyt osobních počítačů ve druhém čtvrtletí zaznamenal v celém světě nejlepší výsledek za šest let. Přispěla k tomu hlavně poptávka od firemních klientů, vyplývá z předběžných údajů výzkumných společností Gartner a IDC.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Podle propočtů Gartneru jde navíc o první meziroční nárůst odbytu od prvního čtvrtletí 2012. Gartner uvedl, že odbyt osobních počítačů se meziročně zvýšil o 1,4 procenta na 62,1 miliónu přístrojů.

V USA pak odbyt vzrostl o 1,7 procenta na 14,5 miliónu kusů, a po šesti čtvrtletích poklesu se tak vrátil k růstu. Navzdory příznivým údajům ale Gartner zatím neoznámil zotavení trhu s osobními počítači, upozorňuje list The Wall Street Journal.

Jedničkou je Lenovo

Podle zprávy IDC odbyt osobních počítačů v celém světě ve čtvrtletí meziročně vzrostl o 2,7 procenta na 62,3 miliónu přístrojů. Odbyt v USA se pak již druhé čtvrtletí za sebou zvýšil na 17,3 miliónu kusů.

Analytička společnosti Gartner Mikako Kitagawaová upozornila, že růst odbytu táhla zejména poptávka firemního segmentu podpořená operačním systémem Windows 10. Ta by ale měla začít oslabovat. Poptávku ve spotřebitelského segmentu nadále brzdí chytré telefony, které spotřebitelé stále více používají i na běžné denní úkony, od nákupů až po sledování sociálních médií.

Jedničkou na trhu podle Gartneru zůstala čínská společnost Lenovo Group, za ní jen těsně se zhruba stejným podílem na trhu skončila americká společnost HP. Třetí příčka patřila rovněž americké firmě Dell. Nejvíce počítačů podle IDC prodala společnost HP, za ní skončily firmy Lenovo a Dell.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám