Hlavní obsah

Obří plazmový televizor od Panasonicu přehrává 3D videa

Novinky, Miloslav Fišer, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Panasonic odhalila svůj nejnovější plazmový televizor s úhlopříčkou 152 palců (3,86 m). Novinka patří k největším displejům, které je možné v dnešní době zakoupit. Aby toho nebylo málo, zvládá navíc přehrávat i obraz ve trojrozměrném režimu.

Článek

Nový televizor Panasonic TH-152UX1 dokáže zprostředkovat obraz o šířce 3,4 m a výšce 1,8 m a má nejvyšší možné rozlišení, 4096x2160 obrazových bodů.

Velkým rozměrům odpovídá i hmotnost, která je neuvěřitelných 590 kg. K přepravě je tak potřeba několik silných mužů.

Foto: Novinky

Porovnání úhlopříček televizorů.

Obří panel má dynamický kontrast 5 000 000:1. Případné zájemce nejspíše ale nepotěší spotřeba 4,5 kW, což je 20krát více než v případě běžného plazmového televizoru.

Novinku bude možno zakoupit letos na podzim, a to nejprve v USA a Japonsku. O zahájení prodeje v dalších státech zatím Panasonic nic neprozradil. Cenu firma stanovila na deset miliónů korun.

3D televizory zažijí letos boom

Podle odhadu společnosti LG se letos prodají téměř čtyři milióny televizorů, které dokáží zobrazovat trojrozměrný obraz. V příštím roce by se jich pak mělo podle odhadů prodat přes 13 miliónů. [celá zpráva]

Podle výzkumné společnosti DisplaySearch pak celosvětový prodej 3D televizorů v roce 2013 stoupne až na 27 miliónů kusů.

Potenciálu 3D zobrazovacích zařízení si jsou vědomi i samotní filmaři a předpokládají, že lidé budou mít o nové televizory velký zájem. Již nyní se natáčejí filmy, které využívají technologii třetího rozměru. Jedním z posledních je sci-fi snímek Avatar. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám