Hlavní obsah

Nový notebook od Fujitsu Siemens stojí jen deset tisíc korun, má ale slabou grafiku

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Fujitsu Siemens uvedla na český trh nový notebook ekonomické řady Esprimo Mobile V. Tato řada se vyznačuje především nízkými pořizovacími náklady, které se však často bohužel promítnou i do kvality samotného stroje. Příznivá pořizovací cena mírně převyšující hranici deseti tisíc korun je velkým lákadlem pro každého z nás.

Článek

Základem notebooku Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V5535 je procesor Intel Celeron M 550 s taktem 2,0 GHz a cache pamětí a 1 MB L2 cache. Širokoúhlý 15,4 palců velký WXGA displej má rozlišení 1280 x 800 bodů a o grafiku se stará integrovaná grafická karta se SiS Mirage 3+ se sdílenou pamětí.

A právě použitá grafická karta je kamenem úrazu. Nabídne totiž asi třikrát nižší výkon, než jaký můžeme očekávat u běžných integrovaných grafických karet z dílen společností Intel a AMD.

:. Jednobarevné provedení celého notebooku může působit přijnejmenším fádně. Zdroj: Archiv

Problém tak může nastat, pokud budete pracovat s dodávaným operačním systémem Windows Vista, který je citelně náročnější na hardwarové požadavky počítače, než tomu bylo u Windows XP. Naštěstí výrobce obezřetně přidává k notebooku zdarma DVD nosič s Windows XP Professional.

Pokud vám tedy Visty nebudou vyhovovat, můžete systém jednoduše přeinstalovat. Ani ve Windows XP však nepočítejte s oslnivým grafickým výkonem nebo dokonce s hraním náročnějších her.

:. Plasty notebooku vypadají už na první pohled poměrně lacině. Pevnější konstrukci však nemůžeme v této cenové kategoii očekávat. Zdroj: Archiv

Příjemným překvapením bylo, že notebook je dodáván hned s 1 GB DDR2 pamětí, což je na danou cenovou kategorii opravdu hezký základ. Pro Vaše data a aplikace je určen úsporný 80 GB disk s 5400 otáčkami za minutu.

Jako optická mechanika byla použita DVD vypalovací mechanika. Ta umožňuje zápis, přepis i čtení tří základních formátů DVD disků - DVD+R/RW, DVD-R/RW a DVD-RAM. Poradí si samozřejmě i s klasickými CD a dvouvrstvými DVD disky. K internetu se s notebookem připojíte pomocí bezdrátové sítě WiFi 802.11b/g, nebo díky gigabitovému síťovému konektoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Cenový servis: Intel hlásí další slevy

Docela zajímavé je pozorovat vývoj na trhu s počítačovým hardwarem v posledních týdnech. Relativně prudký pokles cen napříč celým spektrem produktů...

Cenový servis: AMD dohání slevy Intelu

Výrobci procesorů oživují atmosféru na trhu hardware. AMD s malým zpožděním zareagovalo na razantní slevy Intelu a nejen u grafických karet tak síly začínají...

Výběr článků

Načítám