Hlavní obsah

Novodobá zlatá horečka neutichá. Grafické karty jsou nedostatkovým zbožím

Novinky, ort

Neustále rostoucí hodnota bitcoinů a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. Uživatelé z různých koutů světa se snaží na vlastní pěst těžit kryptoměny pomocí výkonných počítačů. A v letošním roce se situace nezměnila, těžaři vykupují z obchodů především grafické karty, které by jinak sloužily hráčům.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O tom, jak novodobá zlatá horečka nahrává výrobcům hardwaru, svědčí nejlépe aktuální situace na trhu. Loni například stoupla v souvislosti s největším nárůstem hodnoty bitcoinu poptávka po grafických kartách v meziročním srovnání až o 700 procent.

A situace se příliš nezlepšila ani v letošním roce. "Díky těžení kryptoměn nastal celosvětový problém v dodávkách grafických karet. V této souvislosti pozorujeme značné zvýšení poptávky a nákupu hotových skladových sestav," prohlásila mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Obchody hlásí vyprodáno

Také CZC.cz eviduje růst prodeje grafických karet. "Až do takové míry, že velká část sortimentu je momentálně vyprodaná a vzhledem ke stavu trhu ve světě se nezdá, že by se tato situace měla v dohledné době nějak výrazně změnit. I tak ale sledujeme možné příležitosti pro nákup zboží v zahraničí, abychom uspokojili poptávku hráčů i 'těžařů'," konstatovala Lucie Vinická z tiskového oddělení CZC.cz.

Obdobná je situace prakticky ve všech obchodech. A to nejen tuzemských, ale také zahraničních.

Těží se pomocí speciálního softwaru

Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít relativně výkonný počítač, do kterého se nainstaluje speciální software. Ten pak počítá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv.

Například těžba nejpopulárnějších bitcoinů je již tak energeticky náročná, že v domácích podmínkách to prakticky není možné.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Bitcoiny a další kryptoměny se uchovávají ve speciálních virtuálních peněženkách. Více se o této problematice dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám