Hlavní obsah

Nové ultrabooky se budou prodávat za 12 000 korun

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny moderních ultrabooků se ještě loni pohybovaly okolo 20 tisíc korun. V nadcházejících měsících se ale do prodeje dostanou zcela nové modely, které bude možné pořídit už za 12 tisíc korun. Na trhu se zároveň objeví dvě nové kategorie, které budou cílit na náročnější uživatele. Upozornil na to server DigiTimes s odvoláním na zdroje společnosti Intel.

Článek

Nejlevnější ultrabooky s 12tisícovou cenovkou budou mít 11,6 až 15palcový displej, procesor Intel Core i3 a až 4 GB operační paměti. Stačit by výkonnostně měly na brouzdání po internetu, úpravu fotografií, sledování videí i kancelářskou práci.

Nízké ceny tak nejspíše ještě překonají loňské odhady analytiků. Ti totiž předpovídali, že letos se ultrabooky budou prodávat za 14 000 korun. Pokles cen je ale pochopitelný, protože prodeje doposud zaostávaly za očekáváním.

„Globální prodeje ultrabooků zaostávají za očekáváním v roce 2012,“ uvedl hlavní analytik iSuppli Craig Stice s tím, že podle původních odhadů se loni mělo prodat na 22 miliónů těchto přenosných počítačů. Podle analýzy iSuppli ale zákazníci na celém světě koupili zhruba deset miliónu ultrabooků. [celá zpráva]

Modely pro náročnější uživatele

Kategorie startující na hranici 14 000 Kč bude ve srovnání s nejlevnějšími ultrabooky disponovat výkonnějším procesorem Intel Core i5 a SSD jednotkou, která je rychlejší než klasický pevný disk. Výdrž těchto strojů by navíc neměla při běžném používání klesnout pod osm hodin.

Nejnáročnější uživatelé sáhnou po modelech s cenovkou nad 20 000 korun. Ty nabídnou nejrychlejší procesory z rodiny Intel Core i7, minimálně 8 GB operační paměti a 250GB SSD jednotku. Navíc budou disponovat dotykovým displejem.

Dotykové displeje jsou v kurzu

Právě monitory, které je možné ovládat prstem jako počítačové tablety, by se měly stát jedním z největších lákadel nové generace ultrabooků. Podle odhadů výrobce jimi bude vybaven každý třetí model. [celá zpráva]

Popularitu dotykových displejů samozřejmě rozpoutaly počítačové tablety. Uživatelé si u nich zvykli na snadnější a v mnoha případech i rychlejší ovládání. Obzvláště to platí v případě systému Windows 8, který je na dotykové panely doslova navrhnut.

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které chrání data při ztrátě nebo při odcizení ultrabooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám