Hlavní obsah

Nové mobily zaplaví trh, přijdou levné i špičkové modely

Novinky, mif

Druhá polovina roku bude na nové mobily opravdu bohatá, v nadcházejících týdnech a měsících bychom se měli dočkat desítek nových kousků. Výrobci přitom chystají špičkové modely s oslnivým výkonem a prémiovými fotoaparáty, ale také cenově dostupné přístroje určené pro méně náročné uživatele.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikostí mobilních procesorů Snapdragon. (Ilustrační foto)

Článek

Plány na nové telefony v podstatě nepřímo odhalila společnost Qualcomm, která je jedním z největších výrobců mobilních čipsetů na světě. Právě procesory a další součástky tohoto podniku využívá drtivá většina výrobců chytrých telefonů na světě.

A díky tomu již částečně víme, co můžeme od nových přístrojů čekat. V druhé polovině letošního roku se mají na pultech obchodů objevit smartphony vybavené špičkovým čipsetem Snapdragon 855+, který bude pohánět ty nejrychlejší telefony na trhu.

Rychlejší bude především grafika

Jde o osmijádrový čip, který se skládá z jednoho výkonného jádra Kryo 485 taktovaného na 2,96 GHz, třech podpůrných jader Cortex A76 s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader Cortex-A55 taktovaných na 1,8 GHz.

Proti předchůdci by se novinka měla dočkat také nárůstu grafického výkonu až o 15 %, což je zásluha čipu Adreno 640.

Snapdragon 215 míří do segmentu cenově nejdostupnějších přístrojů.

Nové srdce nicméně dostanou také levné mobily, půjde o čipset Snapdragon 215. Ten tedy míří do segmentu cenově nejdostupnějších přístrojů.

Jde o čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,3 GHz, který by měl být proti předchůdci až o polovinu rychlejší. To není zas tak překvapivé, neboť předchozí model Snapdragon 212 si odbyl premiéru téměř před pěti lety, což je ve světě jedniček a nul propastně dlouhá doba.

Stejný počet jader, vyšší výkon

Mimochodem zmiňovaný čipset Snapdragon 212 měl stejný počet jader a takt jako novinka, přesto bude model Snapdragon 215 rychlejší. Má totiž vylepšená jádra a podporuje rychlejší frekvence operačních pamětí (672 MHz místo původních 533 MHz). Vylepšení se dočkal také grafický čip, který je svižnější až o 28 %. Konkrétně v tomto případě byla použita jednotka Adreno 308.

První telefony s čipsety Snapdragon 215 a Snapdragon 855+ by si měly odbýt premiéru již na veletrhu IFA, který se bude tradičně konat v německém Berlíně. Ještě před Vánocemi by se tak na pultech obchodů měly objevit desítky nových přístrojů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám