Hlavní obsah

Nejvýkonnější tablet na světě je nový iPad Air

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Apple po letech oživila značku Air u svých iPadů. Udělala to přitom ve velkém stylu, neboť nový iPad Air je tím nejvýkonnějším tabletem na světě. Směle bude konkurovat i klasickým notebookům.

Představení tabletu Apple iPad Air (2020)Video: Archív výrobce

 
Článek

Nový Air připomíná svým vzhledem špičkový iPad Pro s jedenáctipalcovou obrazovkou. Ve srovnání s ním by ale měl být lehčí a kompaktnější. Koneckonců má 10,9palcový displej s rozlišením 2360 x 1650 obrazových bodů.

Kromě vesmírně šedé a stříbrné bude tato novinka k mání také v řadě atraktivnějších barevných provedení, například v růžové, zelené či modré.

Tím nejzajímavějším u nového Airu však není vzhled, ale součástky ukrývající se uvnitř. Jde totiž vůbec o první zařízení s logem nakousnutého jablka, které využívá nový procesor Apple A14 Bionic. Ten je výkonnější než dosavadní top modely se slůvkem Pro v názvu, v jejich útrobách se totiž ukrývá totiž starší čip A12Z Bionic.

Samotný procesor by měl být rychlejší údajně až o 40 procent, v případě grafického jádra pak o 30 procent.

Poptávka po tabletech v době koronaviru posílila. Trhu kraluje Apple

Hardware

Agresivní cenová politika

Navzdory nárůstu výkonu ale americký počítačový gigant srazil cenu novinky proklatě nízko. Zatímco základní provedení iPadu startují na 22 990 Kč, nový iPad Air s WiFi konektivitou je pak možné zakoupit už od 16 990 Kč.

Verze se slotem na SIM kartu pro příjem mobilního internetu startuje na částce 20 490 Kč. To platí přitom o novince, původní top model se slůvkem Pro v názvu totiž stojí 27 490 Kč.

Snad jedinou nevýhodou ve srovnání s iPadem Pro představuje nabídka velikostí. Nový iPad Air se totiž prodává pouze s 10,9palcovou obrazovkou, jak již bylo uvedeno výše. V případě verze Pro mají lidé na výběr mezi 11 a 12,9palcovou obrazovkou.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air

Na hry i práci

Apple o novince tvrdí, že je výkonnější než většina dnešních PC. Málokoho tak překvapí, že je možné s tímto strojem nejen pracovat, ale také hrát všechny nejnovější hry.

Ve volitelné výbavě nalezneme také klávesnici, která je vybavena touchpadem. Lidé díky tomu nemusí sahat na dotykový displej, ale mohou tablet ovládat podobně jako klasický notebook. Pouzdro navíc integruje USB-C port pro snadné připojení příslušenství. To předchůdce neuměl, ten měl pouze klávesnici bez touchpadu.

Dotykovou plochu je možné ovládat také pomocí speciálního pera Apple Pencil, které přijde vhod především umělcům a grafickým designerům. To se ale podobně jako klávesnice dokupuje zvlášť.

Případní zájemci musí počítat s tím, že iPad Air již nemá tradiční Lightning konektor, ale univerzálnější port USB-C. Potěšující je i přítomnost čtečky otisků prstů, která se ukrývá v pohotovostním tlačítku.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám