Hlavní obsah

Největším lákadlem veletrhu Computex budou levné a malé počítače

Novinky, ČTK, Miloslav Fišer
TCHAJ-WAN

Počítačovému veletrhu Computex na Tchaj-wanu budou příští týden pravděpodobně dominovat malé levné počítače, protože ekonomický útlum ve Spojených státech vede k poklesu spotřebitelských výdajů. Computex je druhým největším počítačovým veletrhem na světě za německým CeBitem.

Článek

Levné počítače zaměřené na rozvíjející se trhy by mohly řadě výrobců počítačů a počítačových součástek zajistit pokračování růstu prodeje. Pozornost se bude na Computexu soustředit také na počítače šetrné k životnímu prostředí, které jsou vybaveny různými technologiemi snižujícími spotřebu energie.

Nejznámější tchajwanský výrobce počítačů Acer na veletrhu představí nízkonákladové modely, které by mohl využít při své expanzi na rychle rostoucích trzích, jako jsou Čína a Indie. Veletrhu se letos podle organizátorů zúčastní celkem 1725 vystavovatelů, což představuje téměř 30procentní nárůst ve srovnání s loňským ročníkem.

Výstavu bude možné navštívit od úterý do soboty v tchajwanském hlavním městě Tchaj-pej. Výzkumná společnost IDC předpověděla, že celosvětové dodávky počítačů se v letošním roce zvýší o 13 procent na 296 miliónů přístrojů. V dalších dvou letech by se tempo růstu dodávek mělo podle IDC pohybovat kolem deseti procent ročně.

Stranou nezůstanou ani notebooky

Zájem ze strany uživatelů můžeme očekávat také v oblasti levných a miniaturních notebooků. Těšit se určitě můžeme na obměněné verze notebooku Asus Eee. Ten je v současnosti vůbec nejlevnějším notebookem našeho trhu. Stranou nezůstanou ani ostatní výrobci, jako je Hewlett-packard se svým "netbookem". Ten bude na peněženky zákazníků útočit především nízkou cenou.

Počítač od HP nese označení Mini-Note, váží 1,4 kg a jeho displej má úhlopříčku 22,6 centimetru. Jeho prodejní cena začne pod 500 dolary (7 970,- Kč) u modelu s operačním systémem Linux. Typy s rychlejším procesorem a operačním systémem Windows Vista od Microsoftu budou dražší.

Laptopy budou brzy učební pomůckou

HP vysvětluje, že mnoho škol si přeje, aby se žáci během vyučování nerozptylovali hraním her. Pro HP představuje nový přístroj důležitý krok strategie zaujmout významnou pozici na trhu počítačů pro školy. Podnik také počítá s tím, že rodiče budou ochotni utrácet za dva laptopy.

Menší by sloužil dítěti a na prohlížení internetu na cestách a druhý jako plnohodnotný počítač domů či do kanceláře. Lidé z odvětví ale připomínají, že tuto část trhu ještě nikdo pořádně neotestoval.

Nikdo neví, jaká bude poptávka, až se miniaturní laptopy rozšíří mezi lidmi. Konkurencí školního laptopu Mini-Note jsou osobní počítače Classmate od Intelu a Eee od Asusteku. Intel uvádí, že prodal desítky tisíc Classmate, a u Eee nejsou čísla o odbytu známa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám