Hlavní obsah

Nejrychlejší netbook na planetě stojí deset tisíc

Novinky, mif

Společnost Asus uvedla na tuzemský trh nový netbook Eee PC 1225B Flare. Podle testů výrobce se jedná o nejrychlejší přenosný počítač svého druhu na světě. Přesto cena novinky není nijak závratná, v tuzemských obchodech ji lze pořídit za 10 000 Kč. To je o několik tisíc méně, než za kolik se prodávají v současnosti nejdražší netbooky.

Foto: Asus

Asus Eee PC 1225B Flare

Článek

Netbook Asus Eee PC 1225B Flare postaven na technologii AMD Accelerated Processing Units (APU), která kombinuje procesor a grafický čip. Díky tomu přístroj dokáže nabídnout vyšší grafický výkon i při zachování dlouhé výdrže baterie. Podle výrobce se novinka obejde bez elektrické zásuvky až osm hodin.

„Netbook Eee PC 1225 Flare je vybaven dvoujádrovými procesory AMD E450 nebo C60, pevným diskem o kapacitě až 500GB a až 4 GB operační paměti DDR3. Uživatelé mají k dispozici také 3 GB úložného prostoru na bezplatném on-line uložišti Asus WebStorage,“ konstatoval mediální zástupce společnosti Asus Tomáš Perman.

Foto: Asus

Asus Eee PC 1225B Flare

Odezvu systému kromě samotného hardwaru vylepšují i další technologie. Například díky Super Hybrid II dokáže počítač nastartovat z režimu spánku za pouhé dvě vteřiny. To přitom nezvládne v dnešní době ani většina klasických notebooků.

Ve výbavě netbooku nechybí ani vestavěný WiFi a Bluetooth adaptér či HDMI konektor pro snadné připojení externího monitoru či televizoru. Počítač přitom zvládá přenášet obraz i ve Full HD rozlišení. Samozřejmostí jsou pak rychlé porty USB 3.0.

Foto: Asus

Asus Eee PC 1225B Flare

Netbook vs. notebook

Notebooky v dnešní době směle konkurují stolním počítačům. Mají výkonné procesory i grafické karty, tunery pro příjem televizního vysílání a pevné disky s vysokou kapacitou.

Většinou se jedná ale o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem.

Většinou se jedná ale o velké neohrabané stroje s 15palcovým displejem. Proti tomu netbooky jsou velice kompaktní. Jejich monitory mají úhlopříčku od 9 do 11 palců a váží skoro třikrát méně než velké notebooky.

Drobné rozměry ale nejsou jen ku prospěchu. Titěrné klávesy nemusí vyhovovat při psaní každému, stejně jako displej s nízkým rozlišením, který je při brouzdání na internetu nepohodlný.

I přes nevýhody jsou netbooky velice oblíbené. Může za to především jejich cena, která startuje už na hranici pěti tisíc korun. Notebooky přitom stojí dvakrát tolik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám