Hlavní obsah

Narostl, ale je lepší než předchůdce. Apple se pochlubil novým MacBookem Pro

Novinky, mif

Především na profesionály cílí nový MacBook Pro od společnosti Apple. Novinka, která poprvé v historii jablečného gigantu používá 16palcovou obrazovku, citelně narostla. Má nicméně představovat to nejlepší v nabídce Applu – alespoň tedy co se týče laptopů, respektive mobilního segmentu.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 16

Článek

MacBook Pro 16 je totiž nefalšovaná pracovní stanice. V útrobách tohoto stroje může tepat klidně i osmijádrový procesor Intel Core i9 přetaktovaný až na 5 GHz. Ten se však objeví pouze v nejvyšší nabízené konfiguraci.

Základ nabídky bude tvořit model s procesorem Core i7 deváté generace. Ten v základu pracuje na frekvenci 2,6 GHz, dovede se ale přetaktovat až na 4,5 GHz. Dále se počítá s 16 GB operační paměti a 512GB SSD jednotkou, úložný prostor nicméně může být rozšířen až na 8 TB. Totéž platí v případě operační paměti, jež může dosahovat hodnoty až 64 GB – u předchozího modelu to přitom bylo pouze 32 GB.

Apple odhalil dva vylepšené MacBooky, změn je poskrovnu

Hardware

Profesionální grafiky od AMD

Stroj se chlubí profesionálními grafikami od AMD. V základu bude pracovat s jádrem Radeon Pro 5300M se 4GB pamětí typu GDDR6, pro náročnější je pak určen AMD Radeon Pro 5500M se 4GB pamětí typu GDDR6. V příplatkové verzi se nicméně počítá až s 8GB grafikou.

Jedním z nejzajímavějších prvků novinky je pochopitelně obrazovka, ta narostla v mezigeneračním srovnání z 15,4 palce na rovných 16 palců. Rozlišení je v případě novinky 3072 x 1920 obrazových bodů. IPS obrazovka dále nabídne jas 500 nitů, technologii True Tone či pokrytí barevného prostoru DCI-P3.

Daní za větší obrazovku jsou pochopitelně větší rozměry i samotného stroje. Ten narostl z původních 1,83 kg na 2 kg. Rozměry se pak zvětšily z 34,93 x 24,07 x 1,55 cm na 35,79 x 24,59 x 1,62 cm. Pravdou tedy je, že novinka je baculatější a zároveň také o něco těžší.

MacBook Pro 16 se chlubí také druhou obrazovkou. Řeč je o tenkém OLED panelu, který lemuje prakticky celý horní okraj klávesnice. Apple tento prvek nazývá Touch Bar a integroval do něj i čtečku otisků prstů.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 16

Co umí druhý displej?

Touch Bar bude stejně jako u předchůdce sloužit nejen k ovládání hlasitosti a některých multimediálních funkcí notebooku, jeho funkčnost se totiž bude měnit podle aplikací, ve kterých se bude používat. Už u minulé generace takto bylo možné ovládat například grafický editační program Adobe Photoshop či hudební aplikaci DJ Pro.

Novinka se chlubí také pokročilou hudební výbavou. K dispozici je systém šesti reproduktorů, který vytváří mohutný stereo zvuk, dvojité woofery v antirezonančním uspořádání pak v praxi zásadně omezují vibrace. Celá soustava má čistší a přirozenější zvuk než u předchůdce. To platí také v případě tří integrovaných mikrofonů.

Nová šestnáctka je vybavena 100Wh lithium-polymerovou baterií, která by v praxi měla stačit až na 11 hodin provozu i při svižnějším pracovním tempu. Samozřejmostí je integrovaná webkamera či univerzální porty Thunderbolt 3, které slouží k připojení externího příslušenství – od disků po profesionální hudební náčiní.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 16

Cena? Klidně i přes 180 000 Kč

S ohledem na všechny nabízené přednosti a vysoký výkon patrně není velkým překvapením, že MacBook Pro 16 není stroj se zrovna „lidovou“ cenovkou. Případní zájemci za základní konfiguraci zaplatí bez desetikoruny rovných 70 000 Kč.

Pokud se rozhodnou zvolit doplňkovou nadstandardní výbavu – například největší možný disk a nejrychlejší procesor –, vyšplhá se cena klidně i na více než 180 000 Kč. Výrobce slibuje, že nové laptopy s logem nakousnutého jablka budou v obchodech dostupné ještě před koncem listopadu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám