Hlavní obsah

Na největším počítačovém veletrhu CeBit ubyli návštěvníci i vystavovatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANNOVER

V neděli skončil největší světový technologický veletrh CeBit. Ten v době světové hospodářské krize zaznamenal odliv nejen vystavovatelů, ale i návštěvníků. Veletrh zaměřený na informační technologie navštívilo v německém Hannoveru během šesti dnů zhruba 400 000 lidí, což je o více než pětinu méně než loni, oznámili v neděli pořadatelé. I tak ale hodnotí celou akci pozitivně.

Článek

Podle pořadatelů akce si mnoho vystavovatelů i návštěvníků z Hannoveru odneslo novou naději, spoustu uzavřených kontraktů a "solidní základ pro nový byznys".

"Velká část z 4300 firem z 69 zemí načerpala na CeBitu novou odvahu," prohlásil šéf pořadatelské společnosti Deutsche Messe Ernst Raue. Z České republiky se CeBitu zúčastnilo 14 firem.

Ekologie byla hlavním tématem CeBitu

Letos se zvýšil podíl odborných návštěvníků a Raue v této souvislosti hovořil o "velmi efektivním veletrhu". Také August-Wilhelm Scheer, prezident německého svazu výrobců informačních technologií Bitkom, potvrdil, že CeBit se v obtížné době postaral o "atmosféru vzmachu". Veletrh se soustředil hlavně na ekologické informační technologie, počítačovou bezpečnost a technologické nástroje pro firmy ke snížení nákladů.

Partnerskou zemí byl americký stát Kalifornie, jehož guvernér Arnold Schwarzenegger hannoverský veletrh zahajoval společně s kancléřkou Angelou Merkelovou. Ani přítomnost filmového Terminátora však nemohla zastřít skutečnost, že CeBit se letos musel uskromnit. Ještě loni vystavovalo v Hannoveru přes 5800 firem, což je téměř o čtvrtinu více než letos.

:. Arnold Schwarzenegger na veletrhu CeBit. Foto: Archiv

Účast vzdaly hlavně menší počítačové a telekomunikační firmy z Číny, Hongkongu, Tchaj-wanu nebo Jižní Koreje, naopak dvě stovky firem se megaakce zúčastnily poprvé. Svůj vlastní stánek tentokrát neměly například firmy Toshiba a Samsung a ubylo také návštěvníků z asijských zemí. Více zájemců údajně naopak přijelo z Ameriky a Blízkého východu. Zhruba 20 procent návštěvníků přijelo ze zahraničí.

V Hannoveru letos bylo k vidění méně mediálně atraktivních novinek. To je ale také dáno tím, že CeBit se snaží vrátit ke svým kořenům, tedy prezentaci výpočetní techniky a softwaru. Výrobci spotřební elektroniky se naproti tomu chtějí soustředit spíš na veletrh IFA, který se uskuteční od 4. do 9. září v Berlíně. Zajímavé novinky se přesto našly.

Například společnost Fujitsu-Siemens představila první "nulawattové PC", které v klidovém režimu nespotřebovává žádnou energii. Mnichovská firma Linguatec zase prezentovala software Voice Pro 12, který je schopen dešifrovat 99 procent mluveného slova, což má ulehčit práci na počítači především při zadávání textů.

Mnoho firem, které v tomto roce měly na veletrhu vlastní stánek, už projevilo zájem přijet i příště. I na příští rok ovšem Deutsche Messe oznámila úsporná opatření spočívající hlavně ve zkrácení doby trvání veletrhu o jeden den na pět. Brány se tak v příštím roce uzavřou už v sobotu.

Nezájem vystavovatelů poznamenal i český Invex

Českým veletrhům informačních technologií a spotřební elektroniky Invex a Digitex loni meziročně ubyla asi pětina návštěvníků. Zatímco v roce 2006 přišlo na brněnské výstaviště 105 000 lidí, loni jich bylo jen asi 80 000.

Oproti předešlým ročníkům ubylo také množství vystavovatelů. Zatímco v roce 2007 mohli návštěvníci veletrhu vidět na 520 různých prezentací, v loni na podzim se na výstavě ukázalo jen 310 vystavovatelů.

Loňský ročník veletrhů označila za horší než předchozí asi polovina účastníků (51 procent), pětina z nich měla naopak pocit, že akce se vydařila lépe než předchozí, 29 procent se přiklonilo k názoru, že úroveň zůstala podobná. Více než 80 procent návštěvníků a vystavovatelů uvedlo, že se chystá zúčastnit i příštích ročníků, uvedl Michal Peca ze společnosti Factum, která výzkum provedla.

Mezinárodní veletrh Invex je čtvrtý největší veletrh informačních a komunikačních technologií na světě. Boom zažíval ve druhé polovině 90. let, kdy přicházelo každý rok 120 000 až 130 000 lidí. Loni na Invexu a Digitexu vystavovalo 519 subjektů z 21 zemí, o rok dříve jich bylo 580 a zúčastnilo se 22 států. Výstavní plocha loni meziročně klesla z 29 500 na 22 870 metrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám