Hlavní obsah

Na 5G internet budou lákat i levnější mobily

Novinky, rim

5G připojení je v současnosti výsadou především prémiových telefonů, které se v obchodech nabízejí za několik desítek tisíc korun. Už v příštím roce se však na pultech obchodů objeví také citelně levnější přístroje, které nejrychlejší mobilní standard nabídnou.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bude to zásluha nového čipsetu Snapdragon 765 od společnosti Qualcomm, který se objeví právě u telefonů ve střední třídě, tedy s cenovkou klidně i nižší než 10 000 Kč. A to samozřejmě v nabídce různých výrobců – procesory této společnosti totiž využívá celá řada značek. Například Lenovo. Motorola, Nokia, Xiaomi, ZTE, Asus a mnoho dalších.

Špičkové mobily dostanou nové srdce

Hardware

Novinka bude plnokrevným osmijádrovým čipem, který se bude skládat z jednoho výkonného jádra Cortex-A76 s taktem 2,4 GHz, jednoho podpůrného jádra Cortex-A76 taktovaného na 2,2 GHz a z celkem šesti dalších energeticky úsporných jader Cortex-A55 s taktem 1,8 GHz. Výrobce slibuje, že výkon se bude podobat Snapdragonu 855, který byl v roce 2019 tím nejvýkonnějším na trhu.

Čipset pracuje s grafickým jádrem Adreno 620 a může být doplněn až o 12 GB operační paměti. Nedílnou součástí čipsetu Snapdragon 765 bude také 5G modem, který nabídne rychlost až 3,7 Gbps.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

V roce 2025 budou 5G internet využívat miliardy lidí, tvrdí Ericsson

Mobil

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

První telefony s novým čipsetem od společnosti Qualcomm by si měly premiéru odbýt již v lednu na veletrhu CES v americkém Las Vegas.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Mobilní ikona Razr se odkládá. Na neurčito

Ještě před koncem letošního roku se měla na pultech obchodů objevit nová generace ikonického mobilu Razr a vůbec poprvé v historii značky Motorola s ohebným...

Výběr článků

Načítám