Hlavní obsah

Miniaturní počítač Raspberry Pi 4 nahradí i stolní PC. Stojí 1200 Kč

Novinky, mif

V České republice je již dostupný miniaturní počítač Raspberry Pi 4 Model B. Čtvrtá generace tohoto stroje je dostupná v různých provedeních, a to za cenovku startující těsně pod hranicí 1200 Kč.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B

Článek

Na výběr jsou tři různá provedení, která se od sebe budou liší především kapacitou operační paměti. Základní model za 1170 Kč nabídne 1 GB operační paměti, 2GB verze vyjde na 1470 a konečně 4GB na 1830 Kč.

Přetaktovat se dá i počítač za pár stovek. Výkon tím dramaticky naroste

Hardware

Ceny jsou tedy zhruba o 500 Kč vyšší než v zahraničí, což je ale dáno především náklady na dovoz a DPH. I tak jde ale aktuálně o jeden z nejlevnějších počítačů na trhu, pokud tedy pomineme předchozí generace, u nichž se cenovku podařilo stlačit pod jednu tisícovku.

Raspberry Pi 4 Model B se vzhledem příliš neliší od předchůdců, ale po technické stránce doznal značných vylepšení. U čtyřky totiž tvůrci zapracovali především na výkonu, díky čemuž se malá zelená destička, která se v základu prodává dokonce bez počítačové skříně, může údajně měřit s klasickými stolními sestavami.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B

Nepočítejte samozřejmě, že byste mohli na tomto levném stroji hrát moderní hry, nicméně na kancelářskou práci a multimédia má síly více než dost. Raspberry Pi 4 Model B zvládne například obsluhovat hned dva připojené monitory s rozlišením 4K najednou. O tom si předchozí generace tohoto unikátního počítače mohly nechat jen zdát.

Vyšší výkon je zásluhou především procesoru Broadcom BCM2711, jehož čtyři jádra udávají pod operačním systémem Linux pracovní tempo při rychlosti 1,5 GHz. Do vínku dostala sestava dále grafické jádro VideoCore IV, gigabitový ethernet či USB 3.0.

Foto: archív výrobce

Předchozí model Raspberry Pi 3

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Škodovka má vlastní superpočítač

Patrně nejvýkonnější podnikový superpočítač v republice spustila mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Soustava velkého množství výkonných strojů se využívá...

Výběr článků

Načítám