Hlavní obsah

Microsoft by se měl věnovat softwaru a nefušovat do tabletů, pohrozil šéf Aceru

Novinky, mif

Společnost Microsoft chystá na konec října začátek prodeje vlastního počítačového tabletu Surface. To se ale nelíbí dalším výrobcům, pro které bude novinka dozajista nemalou konkurencí. Šéf společnosti Acer J.T. Wang v rozhovoru pro server Financial Times prohlásil, že kvůli tabletu Surface by se na nových přístrojích místo Windows mohly objevit konkurencí systémy.

Foto: Microsoft

Microsoft Surface

Článek

„V Microsoftu by se měli zamyslet,“ řekl v rozhovoru Wang narážející na nový tablet Surface. „Bude vytvářet obrovsky negativní dopad na celý ekosystém a další výrobci na to mohou zareagovat negativně.“

Tím jasně naznačil, že velcí výrobci by se mohli odklonit od symbiózy s Microsoftem a ve svých zařízeních by mohli začít nabízet konkurenční platformy. Podle Wanga by se měl americký počítačový gigant „věnovat vývoji softwaru a výrobu hardwaru přenechat zkušenějším výrobcům“.

Microsoft Surface

Surface představila společnost Microsoft letos v červenci a prodávat jej chce začít po 26. říjnu, kdy se na pultech obchodů zároveň objeví nový operační systém Windows 8. Novinka bude k dispozici ve dvou různých verzích.

Levnější s 12tisícovou cenovkou bude postavena na mikroprocesorech ARM, které používají i některé chytré telefony. Výkonnější varianta by pak měla stát 16 tisíc korun. Právě tento dražší model by měl podle současného šéfa Microsoftu Steva Ballmera konkurovat moderním laptopům, jako jsou například ultrabooky.

Obě verze budou vybaveny speciálním krytem, který po jednoduchém nacvaknutí bude sloužit jako klávesnice. Na zadní straně zařízení pak bude umístěn speciální výklopný stojánek, díky kterému půjdou jednoduše sledovat filmy.

Foto: Microsoft

Microsoft Surface

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám