Hlavní obsah

Legendární hry znovu ožívají na moderní konzoli. PlayStation Classic je venku

Novinky, ort

Několik týdnů čekání je u konce, společnost Sony začala tento týden v tuzemsku i zahraničí oficiálně prodávat nový PlayStation Classic. Jde o retro konzoli v moderním hávu, která přináší dvě desítky legendárních her z původního herního systému od Sony.

Sony PlayStation ClassicVideo: archív výrobce

 
Článek

Původní PlayStation debutoval v Japonsku dne 3. prosince 1994 a přinesl na tu dobu nevídané vychytávky, například renderování 3DCG v reálném čase či práci s CD nosiči. A symbolicky ve stejné datum se letos začal prodávat PlayStation Classic.

PlayStation Classic je oslavou právě první generace, která si premiéru odbyla již před 24 lety. Jde v podstatě o zmenšeninu, která však dostala modernější součástky. Po stranách je konzole o 45 % menší a celkově se její rozměry zmenšily o celých 80 % v porovnání s původní herní konzolí.

Foto: archív výrobce

PlayStation Classic

Foto: archív výrobce

Porovnání velikostí PlayStationu Classic (vlevo) a původní verze z roku 1994

Nová konzole byla značně přepracována, čehož si uživatelé všimnou hned při snaze o připojení. Novější model má totiž konektor HDMI, který před třiceti lety vůbec neexistoval. Díky tomu půjde novinka připojit i k moderním televizorům, aniž by uživatelé potřebovali jakékoliv obrazové redukce či něco podobného. Stroj bude dodáván se dvěma ovladači a napájet se bude prostřednictvím USB nabíječky.

Těšit se fanoušci mohou na slavné tituly, jako jsou Grand Theft Auto, Resident Evil, Metal Gear Solid či Final Fantasy VII. Kompletní seznam nabízených her naleznete v tabulce na konci článku. Další hry bohužel do tohoto retro kousku doinstalovat nelze.

Cena novinky pro tuzemský trh byla stanovena na 2690 Kč, za tuto sumu přitom nabízí PlayStation Classic drtivá většina prodejců. V některých obchodech je nicméně podle nákupního rádce Zboží.cz možné ušetřit pár desetikorun, ale klidně si i několik stokorun připlatit – ceny se totiž pohybují od 2639 Kč do 3334 Kč.

Hry pro PlayStation ClassicVideo: archív tvůrců

Hry, které poběží na PlayStationu Classic
Battle Arena Toshinden
Cool Boarders 2
Destruction Derby
Final Fantasy VII
Grand Theft Auto
Intelligent Qube
Jumping Flash
Metal Gear Solid
Mr Driller
Oddworld: Abe's Oddysee
Rayman
Resident Evil
Director's Cut
Revelations: Persona
Ridge Racer Type 4
Super Puzzle Fighter II Turbo
Syphon Filter
Tekken 3
Tom Clancy’s Rainbow 6
Twisted Metal
Wild Arms

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám