Hlavní obsah

Lákají především cenou. Nvidia má dvě grafiky pro hráče

Novinky, lez

Společnost Nvidia představila dvě nové grafiky ze série GTX 16, které budou lákat především náruživé hráče. Cílem těchto modelů je nabídnout dostatečný výkon při zachování co možná nejpříznivější cenovky.

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1660 SUPER v podání společnosti Asus

Článek

Nové grafiky se jmenují GeForce GTX 1660 SUPER a GeForce GTX 1650 SUPER. Zatímco ta první je již k mání v tuzemských obchodech, na tu druhou si případní zájemci budou muset počkat až do druhé poloviny listopadu.

Ceny tak byly prozatím oznámeny pouze u karet s jádrem GTX 1660 SUPER. Pohybují se okolo šesti až osmi tisíc korun, výslednou cenovku přitom ovlivňuje především to, jak kvalitní chlazení jednotlivé karty mají, či zda nejde o přetaktovaný model již z výroby.

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1660 SUPER v podání společnosti MSI

Cena modelu GTX 1650 SUPER zatím nebyla oznámena. Nicméně lze předpokládat, že s ohledem na modelové označení a nabízený výkon bude cenovka nižší než v případě GTX 1660 SUPER.

Jak zběhlejší čtenáři patrně již tuší, ani jedna z novinek se s těmi nejvýkonnějšími herními kartami na trhu nemůže měřit. Jde spíše o modely střední třídy, které by nicméně měly mít dostatek výkonu na hraní těch nejpopulárnějších on-line titulů současnosti ve Full HD rozlišení.

Levné herní grafiky od AMD se objeví také v noteboocích

Hardware

Obě karty jsou následovníkem populárního modelu GTX 1060, stačit by přitom měly bez problémů na takové tituly, jako jsou Fortnite, PUBG či Apex Legends. Výkonu bude nicméně dostatek i pro celou řadu her.

Oproti GPU GTX 10. řady z předchozí generace nabídnou novinky až dvojnásobný výkon a až o 50 procent více výkonu ve srovnání s původní 16. řadou GTX. Jádra GTX SUPER 16. řady využívají řadu moderních inovací nejnovější architektury Turing.

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1660 SUPER v podání společnosti Palit

Patří mezi ně souběžné operace s plovoucí desetinnou čárkou a operace s celými čísly, sjednocená architektura mezipaměti a nárůst výkonu díky využití technologie adaptivního stínování. Oba GPU používají rychlou GDDR6 paměť s propustností 14 Gbps, respektive 12 Gbps, boost frekvencí téměř 1,8 GHz a potenciálem pro snadné přetaktování.

GTX SUPER 16. řady jsou také určeny pro hráče, kteří rádi streamují na platformách jako Twitch a Mixer. Jsou vybaveny nejnovějším Turing Encoder (NVENC), který umožňuje přenosy s profesionální kvalitou obrazu při zachování maximálního výkonu hry. Díky podpoře pokročilých aplikací, jako je Open Broadcaster Software a XSplit, mohou uživatelé GeForce těžit z nových a vylepšených integrací NVENC, což proces streamování značně usnadňuje a zpřístupňuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Na moderní hry budou stačit i levné grafiky

Výrobci se zpravidla předhánějí, kdo nabídne výkonnější grafické karty, které by byly schopné zprostředkovat oslnivé detaily v nejmodernějších hrách i ve 4K...

Výběr článků

Načítám