Hlavní obsah

Intel vyvinul minipočítač, s Windows firma nepočítá

Novinky, adr

Výrobce mikroprocesorů Intel oznámil v polovině dubna vývoj vlastního ultrapřenosného tabletu - tedy miniaturního počítače s dotekovou obrazovkou. K údivu všech však zařízení pojede na operačním systému Linux, s nasazením Windows firma nepočítá.

Článek

MID aneb Mobilní internetové zařízení pracuje s obrazovkou s uhlopříčkou 4,5" - 6" (přibližně 11,4 - 15,3 cm). Zástupci Intelu dodali v Pekingu, kde představili nový produkt, že si systém hledá zákazníky mezi běžnými uživateli a že jeho cílem není zaujmout technologické nadšence.

Platforma MID200, která je známá také pod názvem "McCaslin", by se měla na trhu ibjevit již příští rok. Experti tipují, že se McCaslin stane blízkým kolegou již existující rodiny produktů Centrino.

McCaslin není žádným výkonovým ořezávátkem. V jeho útrobách má tepat dvoujádrový mikročip (Stealey) s kmitočtem od 600 do 800 MHz, který je díky svému výkonu schopen rozjet rodinu operačních systému Windows včetně nového produktu Vista. Ovšem Intel s Windows nepočítá - namísto něj vybaví McCaslina na míru ušitým softwarem na bázi Linuxu.

Přístroj dostane do výbavičky bezdrátové rozhraní Wi-Fi a rovněž podporu mobilních sítí třetí generace (3G HSDPA). Intel předpokládá, že McCaslina jeho budoucí majitelé použijí ke čtení webových map či k práci s kancelářskými aplikacemi.

Tablet by měl pracovat se specifickým OS - hovoří se o prostředí Gnome desktop. Příští měsíc by měl být pro zařízení třídy MID dostupný další operační systém - RedFlag MIDINUX.

Cenu nového přístroje ani přesný termín, kdy bude zařízení na trhu, jeho výrobce zatím nesdělil. První prototyp tohoto tabletu mohli zájemci spatřit již loni během konference IDF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám