Hlavní obsah

Intel ukáže vlastní grafickou kartu. Po 20 letech

Novinky, rim

Vlastní dedikovanou grafickou kartu, která bude citelně výkonnější než současné integrované čipy, se chystá představit společnost Intel. Stát by se tak mělo už za pár týdnů, půjde o přímého konkurenta pro zavedené značky AMD a Nvidia.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo společnosti Intel

Článek

S vlastními grafickými kartami se společnost Intel, která je největších výrobcem počítačových procesorů na světě, snažila uspět už v roce 1998. Tehdy podnik představil grafický čip i740 určený pro rozhraní AGP.

Tento model se ale větší popularity nedočkal, a tak nástupce nikdy nepřišel. Změnit se to americký čipový gigant bude snažit po více než 20 letech.

Takto vypadala první grafická karta od společnosti Intel.

Společnost Intel rozeslala pozvánky pro pár vyvolených zahraničních novinářů, které zve ke na utajovanou prosincovou akci. Ta se tedy s největší pravděpodobností odehraje za zavřenými dveřmi a informace se dozvíme až s nějakým odstupem – patrně hned v lednu.

Na největším veletrhu spotřební a výpočetní techniky CES, který se koná pravidelně zkraje ledna v americkém Las Vegas, má totiž podle dosavadních plánů vystoupit Raja Koduri.

Ten ještě nedávno šéfoval grafické divizi v AMD, v Intelu má na starosti právě práce na chystané dedikované grafice.

Až v roce 2020?

V tuto chvíli tak není jasné, zda chystaná novinka bude cílit na hráče, nebo na profesionály z řad grafiků a vědce věnující se umělé inteligenci. Jisté je nicméně to, že narozdíl od integrovaných grafických čipů od Intelu bude mít nová dedikovaná grafika ambice konkurovat modelům od společností AMD i Nvidia.

Podle dřívějších informací se nicméně se zahájením prodeje počítá až v roce 2020. Intel tedy patrně během pár týdnů novou grafiku představí, na pultech obchodů se však objeví až s několikaměsíčním zpožděním.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám