Hlavní obsah

Intel přispěje k zlevnění počítačů, integruje grafiku do čipu

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako druhý největší výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices, který se rozhodl již v roce 2009 představit první mikroprocesor s integrovaným grafickým jádrem, učiní podobně i Intel. Jaký to má význam? Počítače budou opět menší, levnější a energeticky úspornější.

Článek

Intel však nezůstal pouze u integrace grafického jádra přímo do čipu. Rozhodl se vložit do procesoru také paměťový řadič, čímž opět pozvedne výkon svých produktů. Dodejme jen, že s paměťovým řadičem v jádru čipu slaví mezi svými zákazníky úspěch Advanced Micro Devices a to již od roku 2002. Intel tedy nepřichází s žádnou novinkou...

Ovšem nečekejme, že trh s diskrétními grafickými kartami po uvedení nových mikročipů jak z dílny AMD tak Intelu vymizí. "Pořádné" grafiky totiž tato integrovaná řešení ještě dlouho plně nenahradí a opravdovým zarytým hráčům tak nezbude nic jiného, než investovat do diskrétní grafické karty. Ovšem takový internetový surfer, ten se s integrovanou vizuální jednotkou plně spokojí.  

Intel tvrdí, že nové čipy "Nehalem" budou složeny z jednoho až osmi (!) výpočetních jader. Jejich produkce začne příští rok a firma použije 45 nanometrového výrobního procesu.

Později bychom se měli dočkat pokročilejších derivátů Nehalemu zatím známých pod kódovým jménem "Westmere". Ty by měla firma vyrábět 32 nanometrovou technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám