Hlavní obsah

Intel má z ostudy kabát. Zaplatil testy procesorů v neprospěch konkurence

Novinky, rim

Terčem kritiky se stala společnost Intel krátce po vydání svých nových procesorů. Vyšlo totiž najevo, že podnik si zaplatil testy svého nejvýkonnějšího čipu u společnosti Principled Technologies. Ty byly ale nastaveny tak, aby zkreslily porovnání s konkurencí. Upozornil na to server Tech Power Up.

Foto: archív výrobce

Procesor od společnosti Intel (ilustrační foto)

Článek

Lidé z Principled Technologies porovnávali nejnovější a zároveň nejvýkonnější Intel Core i9-9900K s přímou konkurencí od AMD. Konkrétně šlo o čip Ryzen 7 2700X.

A výsledky byly dechberoucí, Intel porážel v různých testech AMD o 30 až 40 procent. Jenže realita byla úplně jiná, jak se následně ukázalo. Testovací stroj s čipem Ryzen 7 byl totiž nastaven tak, aby nebyl potenciál procesoru od AMD využit naplno.

V první řadě byly nevhodně nastaveny operační paměti, které přitom procesory od AMD pro plné pracovní tempo nutně potřebují. Co je možná ale ještě horší, na sestavě byl nainstalován ovládací software Ryzen Master, který je přitom určený pro úplně jiné procesory. Kvůli tomu, že v něm aktivovali lidé z Principled Technologies herní režim, pracoval Ryzen 7 v podstatě jen na polovinu jader.

Foto: archív výrobce

Balení jednoho z nových procesorů

Intel si kritiku nepřipouští

Korunu pak všemu testeři nasadili tím, že čip od Intelu vybavili profesionálním chladičem, zatímco AMD pracovalo pouze s dodávaným chladičem od výrobce. Je přitom jasně prokazatelné, že s účinnějším chlazením dosahují procesy citelně vyššího výkonu.

Samozřejmě nikdo neprokáže, zda lidé z Principled Technologies nastavení AMD sestavy provedli záměrně. Nicméně to, že byla konkurence takto poškozena u placených testů od Intelu, budí minimálně rozpaky.

Intel si nicméně kritiku příliš nepřipouští. V prohlášení pro americký Forbes mluvčí společnosti uvedl, že měření Principled Technologies víceméně odpovídají interním výsledkům naměřeným laboratořemi Intelu a že se těší na „další nezávislé testy“. Na ty si nicméně budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Tři nové čipy

Intel tento týden představil hned tři nové procesory. Vrchol nabídky, alespoň tedy mezi novými čipy řady Core, bude představovat procesor Intel Core i9-9900K. Ten má k dispozici osm jader a 16 vláken, pracovní tempo udává při frekvenci 3,6 GHz, v případě potřeby se nicméně dovede přetaktovat až na 5 GHz.

Na opačném protipólu stojí Core i5-9600K, nabídne pouze šest jader, byť potěší nepatrně vyšší základní pracovní frekvence – 3,7 GHz. V režimu Turbo se pak procesor dovede přetaktovat až na 4,6 GHz. Oba procesory mají TDP 95 W, devítka však nabídne 12 MB vyrovnávací paměti a pětka pouze 9 MB.

Jako zlatá střední cesta se tak jeví poslední z trojlístku novinek, procesor Core i7-9700K. Ten má, stejně jako devítka, osm jader, ale nenabízí technologii Hyper-Threading, nemá tedy dvojnásobný počet vláken. Pracovní tempo sedmičky se v závislosti na vytížení systému pohybuje od 3,6 GHz do 4,9 GHz. K dispozici má procesor 9 MB vyrovnávací paměti, TDP je pak opět 95 W. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám