Hlavní obsah

Intel má prototyp nového čipu, už na něm rozjel Windows

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdroje blízké Intelu uvedly, že společnost vyrobila funkční vzorek 45 nanometrového čipu s kódovým jménem "Penryn". Na předprodukčním kousku se údajně podařilo rozjet operační systém Windows.

Článek

Analytici z toho vyvozují, že by se Penryn mohl na trhu objevit mnohem dříve, než se čekalo.

Je totiž spíše výjimkou, když se na čipu, který je právě v ranné výrobní fázi (tzv. AO křemík, první revize), podaří uvést do provozu operační systém. Podle expertů se tak Intelu podařil s Penrynem husarský kousek.

Penryn je postaven na architektuře Core 2 Duo. Jedná se o 45 nanometrovou variantu současných Core 2 Duo mikročipů (65 nanometrová výroba).

Intel plánuje uvést varianty jádra Penryn na trh ve druhé polovině roku. Loni v listopadu společnost uvedla, že vyrábí první vzorky tohoto čipu a bude pečlivě prověřovat, zda tyto procesory fungují správně.

Prototypy jádra Penryn vyrábí Intel ve fabrice D1D v Oregonu. Experti se domnívají, že Intel uvede 45 nm procesory krátce poté, co Advanced Micro Devices dokončí přesun k 65 nanometrům.

51 nm výrobní proces

Rozměr "51" nanometrů se vztahuje ke způsobu výroby procesoru. Udává velikost jednotlivých polovodičových křemíkových hradel v daném čipu. Velikost této součástky úzce souvisí s rychlostí a spotřebou jádra. Čím je hradlo menší, tím vyšších pracovních frekvencí může dosahovat. Souběžně s tímto se snižuje i jeho spotřeba.

Společnost si tak udrží nad konkurencí poměrně významný technologický náskok. Díky pokročilejší výrobě totiž spotřebuje pro výrobu jednoho jádra méně materiálu, čipy může taktovat na vyšší frekvence, zanedbatelná není ani úspora elektrické energie u čipů produkovaných modernějším postupem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám