Hlavní obsah

Intel bude před soudem čelit žalobě kvůli užívání termínu netbook

Novinky, Miloslav Fišer

Miniaturní notebooky jsou fenoménem dnešní doby. Společnost Intel tyto malé a lehce přenosné laptopy začala v únoru roku 2008 označovat jako netbooky, aby dala zákazníkům najevo, že se s přístrojem hravě připojí prakticky kdekoliv na internet. Termín netbook má ale již několik let zaregistrovaná společnost Psion, která nyní Intel žaluje.

Článek

Termín netbook je registrovaná obchodní značka společnosti Psion Teklogix, která před několika lety prodávala malé notebooky s názvy Netbook a Netbook Pro.

Koncem loňského roku proto tato firma apelovala na soud, aby zakázal všem dalším výrobcům užívání tohoto slova v souvislosti s jejich produkty.

Proti tomu se ohradil Intel, který prakticky do všech miniaturních netbooků dodává základní desky s procesorem Atom. Ten požádal soud, aby registrovanou značku zrušil, protože společnost Psion ji prý už delší dobu nepoužívá.

U soudu plánuje Psion předložit důkazy, podle kterých si díky značce netbook vydělal jenom za loňský rok 61 tisíc dolarů (1,3 miliónů korun). Intel tak možná bude muset zrušit svoje webové stránky netbook.com, které spustil v září loňského roku a platit společnosti Psion vysoké odškodnění.

K čemu je netbook a jak pracuje

Netbooky, respektive miniaturní notebooky, jsou nejčastěji osazovány čipy Intel Atom. Ty nepatří mezi žádné výkonové přeborníky, přestože pracují s poměrně vysokými kmitočty. Jejich rychlost zhruba odpovídá sestavě z roku 2000, která měla v sobě nainstalován procesor třídy Pentium III.

Výkon nemá Atom velký. Týká se to hlavně jeho verzí, které se zabydlely v současných minipočítačích. Čip sice pracuje s poměrně vysokým kmitočtem (Atom 270, 1600 MHz), ale nechová se příliš efektivně.

Co je to netbook?

Termín netbook začala používat společnost Intel v únoru roku 2008. Označuje jím malý a lehký notebook, který je určen především k přístupu na internet na cestách a v kanceláři. Netbooky používají méně náročné operační systémy, jako je Linux nebo Windows XP. Jedním z prvních netbooků byl Asus EEE, o kterém se více dozvíte zde.

Procesory rodiny Atom však nebyly vyvinuty pro to, aby poskytovaly co nejvyšší výkon. Ten byl v hledáčku vývojářů až na druhém či třetím místě. Atom měl v prvé řadě vynikat malou spotřebou elektrické energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám