Hlavní obsah

IFA 2015: Vypadá jako pavouk, ale je to nejrychlejší router na světě

Novinky, mif

Nároky na domácí routery se neustále zvyšují. Tyto malé krabičky, které řídí internetový i síťový provoz, totiž musí obsluhovat stále více zařízení – kromě počítačů a notebooků také tablety, smartphony, herní konzole či chytré televizory. Na tento trend samozřejmě reagují i samotní výrobci. Například společnost Asus ukázala na veletrhu IFA v německém Berlíně nejrychlejší router na světě.

Foto: archív výrobce

Asus RT-AC530

Článek

Už na první pohled zaujme novinka svým netypickým vzhledem. Model Asus RT-AC530 má totiž jako první na světě osm antén, zatímco drtivá většina konkurenčních prémiových modelů má maximálně tři. Router tak svým vzhledem připomíná pavouka, který leží na zádech.

Osm antén nemá tento router náhodou, obsluhuje totiž hned tři pásma. Jedno na frekvencí 2,4 GHz a další dvě na frekvenci 5 GHz. Když se všechna tato pásma spojí dohromady, dosahuje novinka přenosové rychlosti v bezdrátovém režimu až 5300 Mb/s. Takovou rychlost Asus RT-AC530 využije například pro streamování videí ve 4K rozlišení.

Zmiňovaná rychlost je samozřejmě teoretická a v praxi ji bude negativně ovlivňovat prostředí, kde bude router používán. Například na panelákových sídlištích, která jsou doslova zamořena bezdrátovými sítěmi, budou rychlosti s největší pravděpodobností nižší. I tak se ale jedná o aktuálně nejrychlejší router na světě.

Kdy se Asus RT-AC530 ukáže na pultech obchodů, zatím výrobce oficiálně nepotvrdil. Je však celkem pravděpodobné, že cenovka tohoto routeru se bude pohybovat ve výši několika tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám