Hlavní obsah

Herní legenda Game Boy se zrodila před 30 lety. Nástupce se stále prodává

Konzole Game Boy, která se v Japonsku začala prodávat 21. dubna 1989, se brzy stala herní legendou. Během let se elektronického zařízení, jež přineslo miliony hodin zábavy nejen teenagerům, prodalo 118 milionů kusů a společnost Nintendo se díky němu stala jedním z největších hráčů v herním průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Gameboy

Článek

Game Boy přitom nebyl první hračkou svého druhu, elektronické hry do ruky se prodávaly i v socialistickém Československu. A dokonce deset let před výrobkem firmy Nintendo existovala (nepříliš úspěšná) konzole, ve které se daly vyměňovat hry, vyvinula ji americká společnost Milton Bradley.

Až Japonci ale přišli na trh v pravý čas, a protože měli velké zkušenosti s hrami, dokázali pro svůj Game Boy nabídnout atraktivní obsah, který uchvátil zákazníky.

Zdaleka nejpopulárnější hrou pro Game Boy se stal Tetris ruského programátora Alexeje Pažitnova, který dokonce tvořil základní příslušenství a celkem jej Nintendo dodalo přes 30 milionů kopií (Pokémonu na druhém místě to bylo jen o pětinu méně).

Foto: koláž Novinky

Gameboy

Vylepšené verze

Černobílou konzoli v roce 1998 nahradila verze s barevným displejem, která se vyráběla až do roku 2003. Vylepšené konzole ale japonská firma vyvíjela i později, ta nejnovější nese označení New Nintendo 3DS či 2DS a prodává se od roku 2014.

Konzole Nintendo 2DS i 3DS nabízí dva displeje, oba se přitom ukrývají ve skládací konstrukci. Právě integrace dvou displejů je hlavním rozdílem proti hraní na mobilních telefonech a důvodech, proč se tento japonský stroj stále těší oblibě. Obě obrazovky je totiž možné využít ke hraní.

Lákadlem je i relativně nízká cenovka. Základní provedení kapesní konzole od Nintenda se totiž prodává za méně než tři tisíce korun.

Foto: archív výrobce

Nintendo 2DS XL

Foto: archív výrobce

Nintendo 2DS XL

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám