Hlavní obsah

Futuristický Surface Neo se odkládá na neurčito. I s novou verzí Windows

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni na podzim se společnost Microsoft pochlubila futuristickým počítačem Surface Neo, který se měl na pultech obchodů objevit v letošním roce. Přijít měl přitom i s novou verzí operačního systému Windows. Informoval o tom server ZDNet s odvoláním na zdroje přímo z řad amerického softwarového gigantu.

Hybrid Microsoft Surface Neo láká na dva dotykové displejeVideo: archív výrobce

 
Článek

Co přesně je důvodem odložení, není zatím známo. Microsoft totiž situaci oficiálně nekomentoval, dokonce tedy ani odložení nepotvrdil.

Podle serveru ZDNet je nicméně v celé záležitosti již rozhodnuto. Jisté je nicméně to, že Surface Neo by měl skutečně spatřit světlo světa, akorát se zkrátka ještě neví, kdy se tak stane. A to platí také o nové verzi operačního sytému Windows 10X, která měla být určena právě pro zařízení se dvěma obrazovkami.

Napůl tablet, napůl notebook. Surface Pro 7 láká na vyšší výkon než předchůdce

Hardware

Odložení prodeje nicméně s ohledem na aktuální situaci okolo koronaviru dává smysl. Ekonomové se totiž vesměs shodují, že trhy čeká výrazné ochlazení, a v souvislosti s tím patrně lidé nebudou tolik ochotní utrácet za prémiové počítače. A právě takovým zařízením měl Surface Neo být.

Jde v podstatě o kompaktní laptop se dvěma dotykovými displeji. Ty jsou k sobě připojeny pomocí pantů, takže se rozevírají a zase zavírají podobně jako knížka. Zařízení, které v sobě ukrývá procesor od společnosti Intel, může být použito v režimu na výšku i šířku.

V režimu na výšku se s ním pracuje skutečně jako s knížkou, přičemž na každém dotykovém displeji si můžete nechat zobrazit úplně jiný obsah – na jednom může být e-mailový klient, na druhém pak například internetový prohlížeč.

Foto: archív výrobce

Surface Neo

V režimu na šířku se ale zařízení promění v nefalšovaný notebook. Celý spodní displej totiž zabere virtuální klávesnice, která je od té klasické počítačové prakticky k nerozeznání. Psát tak na přístroji můžete všemi deseti prsty podobně jako na klasickém laptopu.

Jak je z řádků výše patrné, Surface Neo je zcela unikátní zařízení. Microsoft nicméně věří, že takovýmto hybridům, se dvěma obrazovkami, patří budoucnost. Právě proto vznikl také operační systém Windows 10X, bude upraven tak, aby byl schopen lépe pracovat se dvěma displeji a přizpůsobil takovému režimu i jednotlivé aplikace.

Kdy se obou novinek dočkáme, je ale v současnosti ve hvězdách.

Reklama

Související témata:

Související články

Co umějí nejlepší tablety na trhu

Řada lidí musí kvůli koronaviru pracovat z domova. Na to promptně zareagovali výrobci tabletů, kteří v uplynulých týdnech představili špičkové modely. Ty...

Výběr článků

Načítám