Hlavní obsah

Filmy se už nenatáčí videokamerou, ale digitálními fotoaparáty

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuriózní kousek se podařil světově známému fotografovi Nicku Knightovi, když si kupoval svůj nový fotoaparát. Zapomněl si totiž pořádně přečíst návod a nevěděl, jak s přístrojem natáčet video. Zachoval se však jako skutečný profesionál, a aby mohl natočit film, dokoupil si dalších 29 fotoaparátů.

Článek

Nick Knight, jeden z nejvýznamnějších módních fotografů značek Christian Dior, Swarovski a Calvin Klein, nasnímal fotografie pro film ze speciálně zkonstruované kruhové konstrukce, na níž bylo upevněno 30 digitálních zrcadlovek.

Konstrukce o průměru 6 metrů umožňovala Knightovi využít složitou techniku s možností časování. Všech 30 fotoaparátů bylo centrálně nasměrováno na fotografovaný objekt a spuštěno v jeden okamžik.

:.Kuriózní způsob natáčení se Knightovi líbil natolik, že tak bude pracovat i v budoucnu.

Snímky se poté seřadily, zpracovaly a proložily řadou abstraktních květinových motivů. Zvukovou stopu filmu tvoří báseň, kterou pro tento film napsal londýnský básník Roddy Lumsden.

Jak to celé funguje?

Frame rate je počet snímků na jednotku času. Nejstarší technologie začínaly na 6 až 8 snímcích za sekundu (fps, frames per second), dnes je standardem 25fps nebo 29,97fps. Pro dosáhnutí iluze plynulého pohybu je třeba zobrazit alespoň 10 snímků za sekundu.

„Tímto snímkem jsem chtěl ukázat nový způsob pohledu na sezónní motivy,“ řekl Nick Knight: „Mnohé modely jsou silně ovlivněny květinovou tématikou a to byla také inspirace pro můj film. Je silně abstraktní, ale dojem z něj je přitom nadmíru organický. Práce s kruhovou konstrukcí pro mě byla nová a chtěl bych v ní pokračovat."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám