Hlavní obsah

Ferrari mezi foťáky. Nikon má zrcadlovku pro nejnáročnější uživatele

Novinky, ort

Společnost Nikon představila tento týden novou digitální zrcadlovku D6, která má být tím nejlepším v nabídce tohoto podniku. Má jít v podstatě o takové ferrari mezi foťáky – luxusní model pro ty nejnáročnější uživatele. Především kvůli vysoké cenovce to však novinka nebude mít na trhu vůbec jednoduché.

Profesionální zrcadlovka Nikon D6 Video: archív výrobce

 
Článek

Ceny digitálních zrcadlovek v dnešní době startují už těsně pod hranicí deseti tisíc korun. To se ale bavíme o těch nejzákladnějších modelech, které svými parametry rozhodně neoslní. Novinka zvaná D6 se proti tomu na úplně opačné straně potravního řetězce, případní zájemci si budou muset ze své peněženky vytáhnout přesně 174 990 Kč.

Tato cenovka přitom platí pouze v případě samotného těla. Pokud k fotoaparátu přikoupíte ještě nezbytné objektivy, cena vzroste klidně o několik desítek tisíc korun – v případě těch nejlepších objektivů klidně i o několik stovek tisíc.

Však si také nový objektiv Nikkor Z 20 mm F/1,8 S výrobce cení na 29 490 Kč, za praktičtější zoom Nikkor Z 24 – 200 mm F/4 – 6,3 VR pak zájemci zaplatí 24 490 Kč. Podporovány jsou objektivy s bajonetem Nikon F.

Foto: archív výrobce

Nikon D6

A co vlastně novinka umí? Základem je CMOS snímač ve formátu kinofilmu s rozlišením 20,8 megapixelů. Vyšší rozlišení v dnešní době nabízí sice i celá řada chytrých telefonů, ale výrobce věří, že má tento senzor stále co nabídnout. A to především v kombinaci s rychlejším automatickým zaostřováním, než jakým se chlubil předchůdce D5.

Novinka má totiž 105 volitelných zaostřovacích polí s křížovými snímači, což odpovídá o 1,6krát vyšší hustotě než u předchůdce. Navzdory spíše průměrnému rozlišení, které by u takto vrcholného modelu čekal málokdo, by tedy novinka měla nabídnout prvotřídní sledování focených objektů, a to i v náročných světelných situacích. Fotit například nejrůznější sportovní disciplíny v uzavřených halách by tedy neměl být žádný problém. Tato zrcadlovka totiž nabízí i 3D sledování objektu, aby byly výsledné momentky co možná nejostřejší.

Snímací frekvence s plně automatickým zaostřováním je 14 snímků za sekundu, v živém náhledu se však dostanete pouze na 10,5 snímku za sekundu. Snímač nabízí relativně vysoký rozsah citlivosti, ISO je možné nastavovat od 100 do 102 400, k dispozici je nicméně i rozšiřitelný systém od ISO 50 do 3 280 000. Při takto vysoké hodnotě je možné proměnit bez nadsázky noc v den.

Nikon představil objektiv se světelností f/0,95 a cenovkou z jiného světa

Internet a PC

Jak je z řádků výše již patrné, fotit je možné buď pomocí optického hledáčku s prvky OLED, nebo prostřednictvím 3,2palcového dotykového displeje, který slouží zároveň k prohlížení pořízených momentek. Podporovány jsou přitom paměťové karty karty XQD a CFexpress, které patří aktuálně k těm nejrychlejším.

Pro přenos momentek do počítače či jiného zařízení je nicméně možné využít také kabelovou síť LAN nebo bezdrátové rozhraní WiFi. Relativně robustní tělo je možné navíc zabezpečit proti odcizení prostřednictvím zámků standardu Kensington, stejný systém mimochodem využívají například i notebooky.

Profesionální zrcadlovka Nikon D6 se aktuálně nabízí v obchodech v rámci předobjednávky, skladem by ji nicméně obchodníci měli mít již v průběhu jara.

Foto: archív výrobce

Nikon D6

Reklama

Související témata:

Související články

Vylepšujeme fotografie z letní dovolené

Fotoaparát je pro většinu lidí na dovolených naprostou samozřejmostí, a to ať už se bavíme o levných kompaktech, profesionálních zrcadlovkách či objektivech...

Výběr článků

Načítám