Hlavní obsah

Extrémně výkonná grafická karta v tichosti zdražila

Novinky, chm

Nová elektronika už zpravidla pouhých pár týdnů po uvedení na pulty obchodů začíná zlevňovat. Najdou se ale i výjimky, které si svou cenu nejen drží, ale naopak u nich dokonce roste. Přesně to je případ extrémně výkonné grafické karty Titan X od společnosti Nvidia.

Foto: archív výrobce

Titan X (2016)

Článek

Grafická karta Titan X byla odhalena už loni v červenci. Od té doby si prakticky neustále držela svou prodejní cenu na částce 1299 eur, tedy podle aktuálního kurzu v přepočtu více než 35 000 korun.

Přestože tato suma se nedá označit za příliš lidovou, zájem o tehdejší novinku byl tak obrovský, že byla po několika týdnech od zahájení prodeje vyprodaná. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Titan X (2016)

Kdo se rozhodl počkat, až cena vlivem vánočních slev a případně i novoročních výprodejů opadne, udělal velkou chybu. Pravděpodobně vysoká poptávka totiž zapříčinila, že se společnost Nvidia rozhodla tento vrcholný model v Evropě naopak ještě zdražit.

Jak upozornil server xtreview.com, aktuálně tak případní zájemci za grafiku Titan X zaplatí o 60 eur (1620 Kč) více, tedy přesně 1359 eur (36 700 Kč). A to i přesto, že drtivá většina počítačových komponent z loňského roku naopak zlevňuje.

Na vrcholku potravního řetězce

Na druhou stranu je to ale vcelku pochopitelné. Konkurenční společnost AMD totiž ani po půl roce od uvedení extrémně výkonné karty od společnosti Nvidia nedokázala přijít s adekvátní odpovědí. Nové karty od AMD budou uvedeny až v letošním roce.

Titan X dosahuje tak vysokého výkonu díky použití grafického jádra GP102, které je taktováno na 1417 MHz. Samo se však v případě potřeby dokáže přetaktovat až na 1531 MHz. Jádro pracuje s 3584 stream procesory.

Foto: archív výrobce

Titan X (2016)

Karta má k dispozici rekordních 12 GB paměti typu GDDRX5. Ta nabízí šířku sběrnice 384 bitů a propustnost fantastických 480 GB/s. Přestože výkon dramaticky vzrostl, spotřeba by měla zůstat stejná jako u předchůdce. Výrobce udává TDP 250 W.

Z konektorové výbavy je k dispozici jeden HDMI a jeden DVI konektor, k tomu navíc ještě tři další DisplayPorty. Připojit k nové grafice tak bez problémů bude možné klidně i několik monitorů najednou.

Titan X navazuje na stejnojmenný model, který byl odhalen už v roce 2014. Předloňská verze se chlubila výkonem 6,6 TFLOPS, zatímco výkon novinky je bezmála dvojnásobný. Má nabízet rovných 11 TFLOPS.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám