Hlavní obsah

Dodávky počítačů v Evropě se výrazně propadly

Dodávky osobních počítačů na evropském trhu se ve druhém čtvrtletí výrazně snížily. V západní Evropě klesly o 19 procent a ve střední a východní Evropě se propadly dokonce o 23 procent. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost IDC. Na poklesu má podle firmy podíl blížící se příchod nového operačního systému Windows 10.

Článek

„Trh s osobními počítači ve střední a východní Evropě se vyvíjel v souladu s očekáváním," uvedla analytička IDC Nikolina Jurisicová. Upozornila, že výsledky v České republice a Polsku byly lepší než v dalších zemích tohoto regionu, a to díky zakázkám veřejného sektoru a relativně silné spotřebitelské poptávce.

Výzkumná společnost Gartner již minulý týden uvedla, že celosvětové dodávky osobních počítačů ve druhém čtvrtletí klesly téměř o deset procent na 68,4 miliónu. V celém letošním roce firma počítá s poklesem dodávek o 4,4 procenta.

Vedoucí pozici na světovém trhu si ve druhém čtvrtletí podle Gartneru udržel čínský výrobce Lenovo. Na druhém místě zůstala americká společnost Hewlett-Packard následovaná firmou Dell.

Desítky nových počítačů

Windows 10 se začnou oficiálně prodávat 29. července, tehdy se na pultech obchodů zároveň také objeví desítky nových počítačů s tímto operačním systémem. Kromě klasických počítačů budou desítky fungovat také na počítačových tabletech a chytrých telefonech.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám