Hlavní obsah

Do uvedení mobilu Apple iPhone zbývá pár týdnů

Novinky, adr

Výrobce populárních kapesních přehrávačů Apple dělí podle pozorovatelů přibližně měsíc od doby, kdy na trh uvede vlastní mobilní telefon iPhone. Zdroje blízké firmě uvedly, že tento bude smartphone v prodeji počátkem června.

Článek

Mobilní telefon Apple iPhone byl představen v lednu v San Franciscu. Přístroj držel v ruce během prezentace výkonný šéf Apple Steve Jobs.

"Dnes vám představíme tři revoluční produkty," řekl tehdy. "Jedním je širokoúhlý iPod s dotykovým displejem, druhým je revoluční mobilní telefon. Třetím je průlomové internetové komunikační zařízení," napínal obecenstvo, aby dospěl k větě, kterou fanouškové firmy už roky netrpělivě očekávají. "Nejsou to tři různé věci, je to jedno zařízení a my mu říkáme iPhone," uzavřel Jobs. [celá zpráva]

Apple iPhone ve zkratce
Přístroj používá operační systém Mac OS X, který podle Jobse oplývá vším, co je třeba. Šéf Applu zdůraznil multitasking, řízení spotřeby energie, bezpečnost a množství aplikací.
iPhone má 3,5 palcový dotykový displej s rozlišením 160 dpi. V 11,6 milimetrů tlustém přístroji jsou senzory polohy a rychlosti pohybu, které umožňují automaticky přepínat mezi zobrazením na šířku a na výšku podle toho, v jaké pozici se právě iPhone nachází.
Specialitou je schopnost přístroje pomocí tzv. proximity senzoru určit svou vzdálenost od tváře. Pokud tedy iPhone například pracuje v režimu přehrávače hudby, po přiblížení k obličeji automaticky přehrávač pozastaví a přepne se do režimu mobilního telefonu.
Novinka zdědila po svém starším sourozenci iPodu všechny jeho klíčové vlastnosti, zejména možnost synchronizace s internetovým hudebním obchodem iTunes. Na spodní straně telefonu je konektor určený k zapojení do klasického iPod doku.

"Naše očekávání jsou velmi dobrá. Testy probíhají v souladu s očekáváním. Telefon bude uveden v červnu," uvedl zástupce telekomunikační firmy AT Randall Stephenson.

AT je vlastníkem největší mobilní sítě v Americe, je jediným prodejcem iPhone na území Spojených států.

V Evropě bude iPhone dostupný ke konci tohoto roku, v Asii v roce příštím. Jeho 4GB verze se bude prodávat za 499 dolarů (v USA, v Evropě bude cena jiná), 8GB za 799 dolarů.

Apple měl se značkou iPhone značné problémy. Společnost se soudila s firmou Cisco Systems, která měla k názvu "Iphone" vlastnická práva. Obě se nakonec dohodly na používání obchodního jména "iPhone" koncem února.

V rámci dohody Cisco dovolí Applu užívat název iPhone pro celosvětový trh. Ovšem Cisco může značku iPhone používat také pro své vlastní produkty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám