Hlavní obsah

Dell mění LCD. Připravil do výroby nový standard.

Novinky, adr

Počítačový svět má jedno jisté - žádná novinka se v něm neudrží příliš dlouho a když začne výrazně zlevňovat, nahradí ji výrobci novinkou jinou a samozřejmě patřičně dražší. Nyní je na řadě výrazná změna systému, jímž lze počítač spojit s LCD monitorem.

Článek

Nejpoužívanějšími obrazovými výstupy, jimiž jsou dnes osazovány ploché LCD monitory, jsou VGA (analogový výstup), DVI (digitální výstup) a nejpokročilejší HDMI (digitální výstup pro obraz s vysokým rozlišením).

Zatímco jsme si my bláhoví technologičtí nadšenci pořídili monitory s DVI a HDMI výstupy, investovali do grafických karet, které HDMI podporují a umí přímo na něj poslat obrazový signál, začne v květnu největší výrobce osobních počítačů Dell podporovat odlišné rozhraní. "Zastaralé" HDMI se tak firma snaží odstřelit coby muzejní kousek techniky.

DisplayPort na scéně

Silnou zbraní Dellu se stala technologie "DisplayPort", která je mezi počítačovými experty známa již dva roky. Až letos dubnu byl ale DisplayPort schválen organizací VESA a stal se novým průmyslovým standardem.

V polovině května Dell přestavil jedno z prvních LCD, které je rozhraním DisplayPort osazeno. Podle firemního sdělení má nová technologie nad současnými DVI či HDMI porty výrazně navrch. Dell schopnosti DisplayPortu demonstroval na LCD s tloušťkou asi 1,3 centimetru, za niž monitor údajně vděčí pouze tomuto rozhraní.

Standard DisplayPort totiž pracuje s optickými vlákny a může vést jak obrazové tak zvukové signály. Odpadá tedy (za prvé) nutnost připojovat multimediální monitor s vestavěnými reprobednami a mikrofonem přes zvláštní čistě audio kablík do počítače.

Za druhé nový standard nenutí výrobce instalovat do plochých panelů součástky, které se starají o konverzi obrazových signálů. Výsledkem toho je, že LCD monitory mohou být tenčí než současné, uvedli zástupci Dellu.

Doba trvání nové technologie je neznámá

Uživatel se však dnes nedozví, jaká je životnost nové technologie. DisplayPort, který má být osazen v některých monitorech od Dellu již na konci tohoto roku. Může tu s námi může zůstat několik let, ale také pouhých pár měsíců, jestliže o tento standard nebudou mít lidé zájem.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám