Hlavní obsah

České mateřské školky dostaly padesátku dětských počítačů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká IBM ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky bezplatně umístila do vybraných mateřských škol počítačové stanice Young Explorer. Tyto přístroje umožňují dětem ve věku od 3 do 7 let přístup k řadě softwarových programů.

Článek

Podle IBM a MŠMT je uvádějí do digitálního světa hravou formou, podporují jejich počítačovou gramotnost a rozvíjejí znalost jazyka, počtů, vědy a humanitních oborů.

Do 22 mateřských škol se dostalo 51 dětských PC v rámci první fáze zavádění počítačů do mateřských škol z let 2002/2003. "Tento program je ukázkou zdařilé spolupráce, která přispívá k rozvoji tvořivosti, logického myšlení a samostatnosti u dětí předškolního věku a vhodně doplňuje stávající výuku v mateřských školách," uvedla Marta Jurková, referentka pro předškolní vzdělávání MŠMT. 

Školeny byly také učitelky

Program se soustředí nejen na rozvoj dětských schopností, ale i na vzdělávání učitelů. V únoru 2007 se 67 zástupců ze všech školek, ve kterých byly počítače umístěny, zúčastnilo výukového kurzu.

Počítačový program je velice jednoduchý na ovládání a bere ohled na to, že je pro děti těžší zacílit kurzor do konkrétního místa. Úkoly a jejich řešení se systematicky neopakují. Děti musí hledat kreativní řešení pokaždé, kdy usednou k počítači.

Software učí děti základům matematiky a logiky (Mílin dům matematiky), určování času a prostorové představivosti (Hančin dům místa a času) či přírodovědě (Dubový rybníček, Stroj na počasí) a přispívá k rozvoji jejich jazykového vyjadřování a spolupráci.

Reakce rodičů i dětí jsou kladné

"První reakce rodičů i dětí byly velmi pozitivní. Bylo zjevné, že i rodiče láká si program vyzkoušet. Proto jsme ponechaly v odpoledních hodinách prostor pro hru rodičů s dětmi u počítače," uvedla Dana Moravcová, ředitelka pražské MŠ Čtyřlístek. Její školka získala dvě počítačové jednotky v září 2003. 

"Osvědčilo se nám nastavit časový limit minutovým budíkem. Dnes jsou již děti tak naučené, že nezačnou hru dříve, dokud budík nenastavíme." Čas dětí strávený u počítače by neměl přesáhnout 15 minut, což je i v souladu s doporučením dětských psychologů.

Co je to IBM Kidsmart
Počítačová stanice je malé barevné pracoviště tvořené pracovní deskou se zabudovaným monitorem, klávesnicí a dětskou myší, která odpovídá velikosti dlaně dítěte předškolního věku. Sestavu doplňuje sedačka pro maximálně dvě děti. Samotný počítač je umístěn v uzavřené skříňce, ke které děti nemají přístup.
Program KidSmart, v jehož rámci se dostaly počítače do českých mateřinek, běží v 57 zemích po celém světě. Je k dispozici v devíti jazycích včetně češtiny a využívá jej více jak 2,5 miliónu dětí. Software Information Industry Association (SIIA) udělila programu cenu 2005 Codie Award za nejlépe distribuované počítačové řešení. V České republice je v současné době dětem a učitelům k dispozici 263 počítačů.

Reklama

Výběr článků

Načítám