Hlavní obsah

Brazilská krize zpomalila superpočítač sloužící ke studiu viru zika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilský superpočítač, který měl sloužit ke genetickému mapování viru zika, byl razantně zpomalen. Důvodem je úsporný program vlády Brazílie, která se potýká s nejhorší hospodářskou krizí od 30. let minulého století. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Superpočítač, pojmenovaný po brazilském průkopníkovi letectví Santos-Dumont, nyní běží na 20 až 30 procent své kapacity. Brazilská vláda totiž nemá peníze, aby platila za elektřinu, kterou její nejnovější superpočítač potřebuje, sdělil šéf laboratoře ve státě Rio de Janeiro, kde je přístroj umístěn.

„Nedostatek finančních prostředků k platbám účtů za elektřinu, které dosahují až 147 000 dolarů (3,5 miliónu Kč) měsíčně, vedl k tomu, že výkon počítače byl snížen na pouhých 20 až 30 procent jeho kapacity," vysvětlil vedoucí národní laboratoře vědeckých výpočtů Augusto Gadelha.

Omezení provozu počítače, který se nachází ve městě Petropolis, podle něj způsobilo pozastavení 75 výzkumných programů, včetně toho, který se týká viru zika.

„V tomto okamžiku, kdy všichni mluví o viru zika, se to zdá absurdní,” prohlásil vládní expert Antonio Tadeu. „Z důvodu finančních problémů počítač Santos Dumont funguje od minulého měsíce s omezenou kapacitou," dodal.

Superpočítač, který Brazílie koupila od francouzské společnosti Atos/Bull, je miliónkrát rychlejší než průměrný laptop. Ministerstvo vědy a techniky nyní jedná o mimořádných fondech, které by pomohly provoz počítače plně obnovit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám