Hlavní obsah

Barevný elektronický papír se objeví na lavičkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejský LG Philips ukázal tento týden další novinku mezi produkty z elektronického papíru. Jde o plně barevný arch formátu A4, který umí zobrazit 4096 barev.

Článek

Jas a kontrast produktu sice není takový, jako dosahují dnešní ploché LCD panely, podle odborníků však představuje další milník ve vývoji e-papíru.

Minulá generace elektronického papíru (uvedena loni) byla totiž monochromatická. Současné barevné verze s uhlopříčkou 14,1 palců a tloušťkou 0,3 milimetru ji v tomto ohledu překonávají.

Ohýbatelné obrazovky musí být samozřejmě schopny poskytnout pozorovací úhel rovný 180 stupňům. Jinak by obraz v jejich zdeformovaných částech nebyl logicky vidět.

Možná se stane součástí nábytku

Přístroje od LG Philips, jejichž cenu společnost nechtěla upřesnit, pracují s částicemi elektronického inkoustu (E-Ink). To znamená, že potřebují energii jen pro změnu obrazu. Po vypnutí napájení obraz setrvá na místě.

E Ink

Systém E-Ink používá černé a bílé částice, které jsou účinkem elektrického pole přitahovány k obrazovce. K jejich udržení na povrchu panelu není potřeba žádného dalšího napájení. Změna obrazu se uskuteční v případě opětovného působení elektrického pole. Zařízení s touto zobrazovací technologií tak nabízí velmi dlouhou výdrž na baterie.

Analytici se domnívají, že se elektronický papír do několika let objeví coby součást městského nábytku nebo na stěnách jako vybavení nejrůznějších obchodů. V roce 2015 by měl objem tržeb z prodeje e-papíru dosáhnout asi 12 miliard dolarů (240 miliard korun). 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám