Hlavní obsah

Apple zakázal novým iPodům Linux a Winamp

Novinky, adr

Výrobce elektroniky Apple zakázal novým modelům přehrávače iPod pracovat s jinými programy než s iTunes. Krok pocítili například uživatelé Linuxu (iTunes ve verzi pro Linux neexistuje), nebo lidé, kteří editovali skladby v iPodech přes populární přehrávač Winamp. Apple tak bojuje proti jiným konkurenčním systémům, díky nimž bylo možné nahrávat písně do jeho zařízení.

Článek

Tento krok má udržet dominanci Applu na trhu s digitální hudbou - jinými slovy zabrání jiným firmám konkurovat online obchodu iTunes.

Majitelé nových přehrávačů iPod (iPod se 160 GB diskem a iPod Touch), které Apple uvedl před několika týdny, tak mohou obsah v zařízení upravovat pouze přes iTunes.

Na uzamčení iPodů upozornil blog ipodminusitunes. "Krok postihl uživatele systému Linux - neexistuje iTunes pro Linux, populární utility pro iPod, které zde pracovaly (gtkpod a Rhythmbox), už s novými iPody nekomunikují," uvedli autoři blogu s tím, že zkrátka přisli také uživatelé Windows. Například Winamp už s posledními iPody nekomunikuje.

Blog zároveň vyzval k "nápravě" situace, hledá schopné programátory, kteří budou umět "pomoci".

:. :. Porovnání velikostí všech přehrávačů Apple spolu s mobilem iPhone (po rozkliknutí).

Mezi nové přehrávače patří iPod s dotekovým displejem, který řadu prvků převzal od iPhonu. Mimo dotekové technologie to je bezdrátové napojení na internet pomocí technologie Wi-Fi a internetový miniprohlížeč. Druhou novinkou se stala rozšířená verze video iPodu o 160 gigabytech, označená iPod Classic.

Podle analytiků je Apple znepokojen z narůstajícího počtu online prodejen hudby, kterou už nechrání DRM práva. Každá firma tak může prodávat obsah do iPodů a nahrát jej tam přes svůj vlastní program. Tím by však byla otřesena pozice obchodu iTunes. 

Mnoho uživatelů poslední krok Applu znechutil. Vadí jim například, že jsou nuceni používat speciální program (iTunes) ke kopírování hudby do přehrávače. Jiní naopak na systém iTunes nedají dopustit. Libí se jim jeho přímočarost a jednoduchost a omezení na jeho používaní jim nevadí.

Anketa

Zakoupili byste si v současnosti přehrávač, jehož používání je omezeno na jeden konkrétní program určený jeho výrobcem?
Ano
8,4 %
Ne
91,6 %
Celkem hlasovalo 9323 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám