Hlavní obsah

Apple porušuje regule u prodeje iPhonů a iPadů, stěžují si operátoři

Brusel

Informace o porušování antimonopolních pravidel společností Apple obržela Evropská komise (EK). Týkat se mají prodejů chytrých telefonů iPhone a počítačových tabletů iPad. Uvedl to mluvčí komise s tím, že evropští regulátoři situaci na trhu již monitorují.

Foto: Apple

Apple iPad

Článek

"Komise byla upozorněna na prodejní praktiky Applu u zařízení iPhone a iPad. Nebyly však podány žádné oficiální stížnosti," řekl mluvčí EK. "Vývoj na tomto trhu aktivně sledujeme. Samozřejmě zakročíme, pokud se objeví známky porušování pravidel hospodářské soutěže na úkor spotřebitelů," dodal.

Na chování amerického počítačového giganta upozornilo podle zdrojů agentury Reuters několik telefonních operátorů. Stížnosti se soustředí na podmínky dohod s Applem. "Apple trvá na určité úrovni dotací a marketingu," uvedl jeden ze zdrojů.

Foto: Apple

iPhone 5

Zástupci společnosti Apple ale jakékoliv pochybení v tomto směru odmítají. "Naše smlouvy plně odpovídají zákonům v místech našeho podnikání, včetně EU," uvedla mluvčí Applu. Americká společnost byla již před necelými třemi lety v EU vyšetřována kvůli obchodním praktikám souvisejícím s telefony iPhone, upozornila agentura Reuters.

Společnost Apple ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila celosvětový prodej telefonů iPhone o 29 procent na 47,8 miliónu kusů. Prodej tabletů iPad stoupl dokonce o 49 procent na 22,9 miliónu kusů. Přístroje iPhone a iPad se podle agentury Reuters podílejí zhruba polovinou na celkových tržbách podniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám