Hlavní obsah

Apple bitvu o název "iPhone" vyhraje, tvrdí právník

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká počítačová společnost Apple uvedla počátkem ledna svůj první telefon - iPhone. Kvůli jeho názvu se však dostala do ostrého sporu s výrobcem síťových zařízení Linksys, který vlastní Cisco Systems. Cisco totiž iPhone prodává také, a to již od roku 2000.

Článek

Několik hodin poté, co společnost Apple ukázala na veletrhu v San Franciscu mobil iPhone, ji síťový gigant Cisco Systems zažaloval. [celá zpráva] Apple totiž podle zástupců Cisco používá název iPhone nezákonně.

Připomeňme, že obchodní značku iPhone vlastní Cisco již řadu let. Analytici také proto považovali snahu Apple prodávat svůj mobil pod názvem iPhone jako "velmi smělý" až dokonce "drzý".

iPhone jsme Applu nedali

Zástupci Cisco poté, co spustili soudní proces, opakovaně uvedli, že se právní oddělení Apple snažilo vyjednat povolení k užívání jména iPhone. K žádné dohodě však nikdy nedošlo. Avšak podle právního experta, který se věnuje oblasti ochranných známek je možné, že obě společnosti nakonec dospějí k dohodě a Apple začne název iPhone používat v souladu se zákonem.

:. Kliknutím lze obrázek zvětšit

Právník Brian Banner pro server Wired News uvedl, že je Apple sice na velmi tenkém ledě, když se snaží prosadit název iPhone, avšak podle něj není ochrana tohoto názvu ze strany Cisco příliš dobrá.

"Pravděpodobně (lidé z Apple) sbírali informace, kde se dalo, před tím, než telefon nazvali jako iPhone, to znamená, že zjistili, že právní ochrana tohoto názvu není moc silná," uvedl Brian.

Mluvčí Apple: spor vyhrajeme

Jeho slova potvrdila mluvčí Apple Katie Cotton, když v rozhovoru pro deník The New York Times řekla, že "věří, že ochrana obchodní známky iPhone je ze strany Cisco slabá".

"Jsme první společností, která název iPhone používá pro mobilní telefon a jsme přesvědčeni, že ve sporu zvítězíme," dodala mluvčí.

Podle právníků je registrace jména iPhone, již má Cisco zapsánu pod číslem No. 2293011, velmi obecná. Nevztahuje se totiž k telefonu, ale k "počítačovému hardwaru a softwaru, který umožňuje integrovanému telefonu komunikovat v rámci globální informační sítě".

Experti očekávají, že se obě společnosti nakonec vyrovnají mimosoudně a Apple nakonec majitelům Cisco vyplatí tučné finanční odškodné.

iPhone vlastnil Infogear

Známka iPhone byla původně majetkem společnosti Infogear, která produkty pod trademarkem iPhone prodávala několik let. Značku iPhone registrovala společnost 20. března roku 1996. Infogear v roce 2000 koupila společnost Cisco a její divize Linksys začala loni prodávat produkty iPhone. V polovině prosince pak Linksys rodinu výrobků iPhone dále rozšířil.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobil Apple iPhone bude údajně uveden v lednu

Mobilní telefon společnosti Apple Computer se má objevit na trhu příští rok v lednu. Objeví se hned v několika verzích s cenou od 250 do 450 dolarů, domnívá...

Výběr článků

Načítám