Hlavní obsah

AMD uvede neobvyklý čip se třemi jádry

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý největší výrobce mikroprocesorů pro osobní počítače Advanced Micro Devices připravuje na počátek příštího roku nevšední produkt - čip se třemi výpočetními jádry (triple-core). Cenu novinky společnost neupřesnila, nicméně má být z "mid-range segmentu".

Článek

Mikročip bude zpočátku podporovat paměti standardu DDR2, v roce 2009 se naučí komunikovat i s DDR3 moduly. AMD tvrdí, že trojjádra přinesou uživatelům mnohem vyšší výkon ve srovnání se současnými dual-core čipy.

Nová triple-core CPU z rodiny AMD Phenom pracují s technologií HyperTransport 3.0 (špičková přenosová rychlost 16 GB/s).

:. Z roadmapy AMD plyne, že firma bude od prosince nazývat své nové čipy podle hvězd. Setkáme se tak se čtyřjádrovou Agenou (hvězda v souhvězdí Kentaura) či dvojjádrem Kuma (hvězda v souhvězdí Draka). Ve druhé polovině příštího roku se čtyřjádrem Deneb se sdílenou L3 cache a quad-core Propus.

Čipy Agena, Kuma, Denb a Propus podporují patice AM2+ nebo AM3. Dual-core Regor, které bude uvedeno na trh počátkem roku 2009, už bude komunikovat pouze s AM3 slotem. 

Jádra Deneb, Propus a Regor mají být vyráběny 45nm technologií. Agena a Kuma zůstanou na 65 nanometrech.

Pro nejvýkonnější počítače uvede AMD ještě letos procesory se čtyřmi výpočetními jednotkami. Na trhu tak srovná krok s konkurenčním Intelem, který quad-core začal prodávat loni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám