Hlavní obsah

Na moderní hry budou stačit i levné grafiky

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci se zpravidla předhánějí, kdo nabídne výkonnější grafické karty, které by byly schopné zprostředkovat oslnivé detaily v nejmodernějších hrách i ve 4K rozlišení. Společnost AMD se však nyní vydala jinou cestou. Nové grafiky pro stolní počítače totiž budou lákat na citelně nižší cenovku, i když budou stačit na moderní hry.

Foto: archív výrobce

Radeon RX 5500

Článek

Už z řádků výše je patrné, že nové karty řady Radeon RX 5500 od AMD nemají ambice konkurovat těm nejvýkonnějším grafikám na pultech obchodů. Místo nejvyššího možného výkonu jsou optimalizované tak, aby nabídly dostačující výkon pro moderní hry ve Full HD rozlišení.

Právě tento obrazový standard je totiž přece jen mezi hráči daleko rozšířenější než rozlišení 4K, a tak cenově dostupnější karty mohou oslovit celou řadu potenciálních zájemců.

Procesory od AMD jsou nedostatkovým zbožím, prodejci mají jen základní modely

Hardware

Grafické karty s jádrem Radeon RX 5500 budou postavené na GPU Navi 14, půjde tedy o nástupce aktuálně nabízených modelů s jádry Polaris, které jsou v obchodech již několik let. Jádro u novinky je vyráběné 7nm procesem a je složeno z 6,4 miliardy tranzistorů.

Konkrétně nová grafika nabídne 1536 stream-procesorů, 96 texturovacích jednotek a 32 ROP. Jádro nicméně u chystaných modelů, které by se měly objevit na pultech obchodů patrně ještě před Vánoci, bude osekané. V praxi tak karty nabídnou pouze 1404 stream-procesorů a 88 texturovacích jednotek.

Foto: archív výrobce

Jádro grafiky Radeon RX 5500

Osekané jádro nezvolil výrobce náhodou, připravil si tak půdu, aby mohl s využitím stávajících výrobních kapacit v příštích měsících nabídnout kartu, která bude mít ještě vyšší výkon. Výkon 5,2 TFLOPS by nicméně i u modelu Radeon RX 5500 měl bohatě stačit na všechny esportové tituly současnosti při maximálních detailech ve Full HD rozlišení.

Na přesnou cenu nových grafik od AMD si budeme muset ještě několik týdnů počkat. Nicméně se očekává, že cena se bude stejně jako v případě konkurenčního modelu GeForce GTX 1650 od společnosti Nvidia pohybovat okolo čtyř tisíc korun. Ty nejlepší herní grafiky přitom stojí klidně i pětkrát více.

Reklama

Výběr článků

Načítám