Hlavní obsah

Herní legenda Mad Catz se vrací

Novinky, mif

Společnost Mad Catz patřila v minulých letech mezi ty nejvyhledávanější výrobce hardwaru v globálním měřítku, soustředila se přitom výhradně na vývoj herního náčiní. Před dvěma roky však značka prakticky zmizela z pultů obchodů. Nyní se však díky hongkongským investorům opět vrací.

Foto: archív výrobce

Mad Catz R.A.T. Air

Článek

Společnost Mad Catz byla založena už v roce 1989. Už tehdy se podnik specializoval na výrobu nejrůznějších počítačových ovladačů a různých periferií.

Specializace na herní náčiní byla s postupem let stále zřetelnější. Tažení podniku napříč herním světem bylo tak úspěšné, že začal pohlcovat menší konkurenty. V roce 2007 například koupil do té doby konkurenční společnost Saitek.

Legenda se vrací po 10 letech. Myš Sensei Ten cílí na hráče

Hardware

Z vrcholu až na samé dno

Mimochodem právě koupě Saiteku se ukázala postupem času klíčová, protože v těžkém období držela podnik nad vodou. Tato značka se totiž postupem času stala synonymem pro profesionální automobilové i letecké simulátory.

Firma MadCatz, pod kterou Saitek spadal, si tak vytvořila doslova monopol na zařízení pro simulátory. Ostatní výrobci hráli přinejmenším v obou leteckých a automobilových simulátorech až druhé housle.

Foto: archív výrobce

Mad Catz R.A.T. Air

Sílící konkurence především z Asie, která lákala uživatele na stále nižší ceny, však udělala své. Kvůli tomu se podnik potýkal s neustále klesající poptávkou, která nakonec vyústila až v odprodání značky Saitek. Tehdy Logitech zaplatil za značku Saitek 13 milionů dolarů, podle tehdejšího kurzu bezmála 315 milionů korun.

Ani takto velká finanční injekce však společnosti Mad Catz nepomohla. Představenstvo hledalo investora či přímo zájemce o koupi, ale neúspěšně. Podnik tak byl nucen před dvěma lety vyhlásit bankrot a požádat o ochranu před věřiteli.

IFA 2019: Šikovná myš a klávesnice propojí počítače s Windows, macOS i Linuxem

Hardware

Bez drátu i baterie

Práva na značku tehdy odkoupili hongkongští investoři, kteří se letos před Vánocemi budou snažit zaujmout první novodobou myší Mad Catz R.A.T. Air. Půjde o bezdrátovou herní periferii, která se obejde bez baterií – energii totiž bude získávat ze speciální herní podložky, ta se jednoduše připojí do USB portu.

Cena myši Mad Catz R.A.T. Air byla stanovena v přepočtu na 5200 Kč, což víceméně odpovídá profesionálnímu gamingovému náčiní.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Douglas C. Engelbart

V úterý ve věku 88 let zemřel vynálezce počítačové myši Douglas C. Engelbart. Informovalo o tom kalifornské muzeum počítačové historie. Minulý měsíc uběhlo od...

Myš dokáže nabít chytrý telefon

Moderní smartphony jsou rok od roku výkonnější a chytřejší, vyřešit otázku jejich dlouhé výdrže ale výrobci zatím příliš nedokázali. Většina modelů se bez...

Výběr článků

Načítám