Hlavní obsah

Díky novému ovladači si budou hraní moci užívat i lidé s omezenou mobilitou

Novinky, mif

Hraní her představuje zajímavou formu relaxu, zapovězeno však může být jedincům s omezenou mobilitou. Právě to se ale bude snažit změnit společnost Microsoft, která se chystá uvést na pulty obchodů nový ovladač Xbox Adaptive Controller.

Foto: archív výrobce

Xbox Adaptive Controller

Článek

Jak již samotný název napovídá, novinka je primárně určena pro televizní konzoli Xbox. Stejně tak ji nicméně bude možné použít u klasických počítačů s operačním systémem Windows. Tvůrci měli při návrhu nové periferie jediný cíl – zlepšit dostupnost hraní.

Xbox Adaptive Controller je speciální ovladač se dvěma velkými kruhovými tlačítky, ke kterému lze snadno připojit další zařízení, jako jsou spínače, tlačítka, držáky a joysticky.

Lidé si tak mohou vytvořit ovladač doslova na míru a jednotlivé ovládací prvky rozmístit klidně po celém stole nebo posteli – to se hodí v případě, kdy nemohou dát ruce k sobě.

Bez mechaniky je Xbox výrazně levnější. Ušetřit je možné několik tisíc

Hry a herní systémy
Foto: archív výrobce

Xbox Adaptive Controller

Všechny tyto prvky se budou prodávat samostatně, přičemž připojení k základnímu ovladači bude realizováno prostřednictvím konektorů USB a jak 3,5 mm. Novinka nabízí 19x 3,5 mm jack a 2x USB porty pro externí vstupy a 1x 3,5 mm jack v podobě výstupu pro sluchátka. Zařízení má navíc praktický 1/4 závit pro instalaci na trojnožkové podstavce.

Praktické je také to, že ovladač nabízí funkci přemapování tlačítek, uživatelé si tak mohou upravit ovládání přesně podle vlastních představ. Nechybí ani možnost vytváření různých profilů, mezi kterými je možné prostřednictvím příslušného tlačítka okamžitě přepínat.

Foto: archív výrobce

Xbox Adaptive Controller

Sluší se také zmínit, že novinka není výtvorem pouze společnosti Microsoft. Na vývoji se podílela Vytvořeno s komunitou celá řada dalších institucí, například charita AbleGamers Charity či nadace Cerebral Palsy Foundation, SpecialEffect a Warfighter Engaged. Bez nadsázky se dá tedy říci, že na vývoji se přímo podíleli lidé s omezenou mobilitou.

Xbox Adaptive Controller se začne prodávat zkraje příštího roku, byť jej někteří obchodníci nabízí již nyní v rámci předobjednávek. Cena základního ovladače by měla činit 2199 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám